dimarts, 24 d’octubre de 2017

ELIES, Josep (1687-1755) - Música d'Orgue

Pere Crusells - Retrat de dama amb atributs de Diana
Obra de Pere Crusells (1672-c.1742), pintor català (1)
Parlem de Pintura...

Pere Crusells (Barcelona, ​​c. 1672 - Barcelona, 1742) va ser un pintor català. Fill d'un sabater de Barcelona, el 1689 va entrar al taller del pintor Josep Vives. El 1704 va entrar al Col·legi de Pintors i l'any següent es va casar amb la mare del pintor Onofre Casanovas. El 1717, va ser triat cònsol segon del Col·legi de Pintors si bé el nomenament va ser revocat degut al seu passat austriacista. El 1721, va ocupar de nou la plaça de segon cònsol, clavari el 1725 i primer cònsol entre els 1726 i 1734. Com a pintor es va especialitzar en la pintura de miniatures, tècnica amb la qual va retratar, el 1708, a l'arxiduc Carles VI. No obstant, va pintar també retrats de major grandària, entre ells un de mig cos de Felip V. També es creu va realitzar abundant obra per a esglésies i convents de Barcelona i el seu entorn. Es creu va morir a Barcelona el 1742.Parlem de Música...

Josep Elies (Barcelona, 1687 - Madrid, 1755) va ser un organista i compositor català. Es desconeix bona part de la vida formativa i es creu va estudiar amb Cabanilles si bé no existeix documentació que ho acrediti. També es creu va poder estudiar amb Closells, Llussà i Joan Ros. A partir del 1712 i fins el 1715 va ser organista del monestir de Sant Pere de les Puel·les i més tard a l'església dels Sants Just i Pastor de Barcelona. El 1725 es va traslladar a Madrid on va treballar com a organista de les Descalzas Reales fins ben bé el 1745. Allà es va convertir en una referència amb el seu instrument fins el punt que les seves obres van gaudir d'ampli ressò arreu d'Espanya. Com a compositor va conrear el gènere organístic dels versets, és a dir, peces breus intercalades o per substituir el cant dels versets dels salms en la litúrgia, i el del tiento, més desenvolupat i conegut, amb més de vint exemplars plens i partits, com també els passos i altres formes contrapuntístiques. Composicions com les Obras de órgano entre el antiguo y moderno estilo (1749) consten d'una fuga precedida d'un preludi. També va utilitzar sovint la nova forma de sonata binària, que va titular tocata. La seva obra va arribar fins i tot a Bolonya on es va conservar sota el nom de Giuseppe Elias. Josep Elies va morir a Madrid el 1755.
Informació addicional... 

INTERPRETS: Gregori Estrada (1918-2015, organista)
FNAC: ELIES, J. - Música Catalana D'Orgue en el Segle XVIII
CPDL: No disponible
SPOTIFY: ELIES, J. - Música Catalana D'Orgue en el Segle XVIIITant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: