dissabte, 10 de desembre de 2016

KIRCHNER, Theodor (1823-1903) - Novelletten Op. 59 (1881)

Jules Bastien-Lepage - October (1878)
Obra de Jules Bastien-Lepage (1848-1884), pintor francès (1)


- Recordatori de Theodor Fürchtegott Kirchner -
En el dia de la celebració del seu 193è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Jules Bastien-Lepage (Damvillers, 1 de novembre de 1848 - Paris, 10 de desembre de 1884) va ser un pintor francès. Des de molt petit va mostrar grans aptituds pel dibuix, qualitat que els seus pares van estimular comprant reproduccions de pintures per tal que les copiés. Va iniciar la seva formació acadèmica a Verdun abans de viatjar a París el 1867. Allà va entrar a l'École des Beaux-Arts on va aconseguir una beca en un concurs. En aquest època també va assistir a classes al taller d'Alexandre Cabanel alhora que treballava a l'Oficina General de Correus. A partir del 1870 va exposar al Saló de París assolint el primer reconeixement el 1874 amb l'obra la "Cançó de la Primavera". Posteriorment va participar en la Guerra Franco-Prusiana i en acabar va iniciar la seva sèrie d'obres de temàtica rural que el van fer famós i molt codiciat pels col·leccionistes. El 1875 va obtenir el Segon Premi de Roma amb "Àngels que apareixen als pastors" i poc després va intentar guanyar, sense èxit, el Gran Premi de Roma amb "Príam als peus d'Aquil·les". El 1879 i després de la seva consolidació a França com a pintor àmpliament reconegut, va ser condecorat amb la Creu de la Legió d'Honor. Com a pintor va ser autor d'unes 200 obres, entre les que s'inclouen a més dels seus retrats i les seves escenes de gènere, nombrosos paisatges. Va seguir pintant fins el 1883, any que va caure malalt, morint poc després a París el desembre de 1884.




Parlem de Música...

Theodor Fürchtegott Kirchner (Neukirchen, 10 de desembre de 1823 - Hamburg, 18 de setembre de 1903) va ser un organista, pianista i compositor alemany. Als 8 anys ja va constar com a organista abans de viatjar a Leipzig el 1838, on va estudiar amb Julius Knorr i C.F. Becker. Allà va rebre suport de Mendelssohn i va entrar en el cercle d'amistats de Robert Schumann. El 1842 va viatjar a Dresden però un any més tard va tornar a Leipzig on va entrar a estudiar al recent inaugurat Conservatori. Sota recomanació de Mendelssohn, va accedir a un càrrec d'organista a Winterthur, ciutat on va assolir gran èxit com a intèrpret, compositor, professor i organitzador de concerts. El 1862 es va traslladar a Zurich on va assumir la direcció dels concerts per subscripció, es va fer càrrec de la direcció d'un cor i va assolir la posició d'organista de l'església de Sant Pere de la ciutat suïssa. Allà va fer amistat amb Theodor Billroth i Brahms, autors amb qui també va compartir l'antipatia musical vers Liszt i Wagner. El 1872 va entrar a treballar com a professor musical de la princesa Maria de Meiningen, càrrec que només va mantenir un any. A partir d'aleshores va treballar com a director d'una escola de música a Würzburg abans de tornar a Leipzig, ciutat on va treballar com a professor entre el 1875 i el 1883. Aquell mateix any es va traslladar a Dresden on va servir, fins el 1890, com a docent de música de cambra al Conservatori de Dresden. El 1890 es va instal·lar a Hamburg on la seva vida excèntrica va motivar una progressiva incapacitat professional i econòmica. Com a compositor va ser autor d'unes 1000 obres de cambra la majoria d'elles per a piano. Va morir a Hamburg el setembre de 1903.

Font: En català: Theodor Fürchtegott Kirchner (1823-1903) En castellano: No disponible In english: Theodor Fürchtegott Kirchner (1823-1903) - Altres: Theodor Fürchtegott Kirchner (1823-1903)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Theodor Kirchner (1823-1903) was born in the town of Neukirchen near Chemnitz in the German province of Saxony. He showed a prodigious musical talent at an early age, however, his father was reluctant to let him study music. It was only after hearing both Schumann and Mendelssohn highly praise his son’s talent that he permitted Theodor to attend the Leipzig Conservatory, where he studied with Mendelssohn, among others. It was upon Mendelssohn’s recommendation that Kirchner in 1843 obtained his first position as organist of the main church in Winterthur in Switzerland. He was a friend of both Robert and Clara Schumann as well as Brahms. Kirchner’s compositional talent was widely respected and held in the highest regard by Schumann, Brahms, Liszt, Wagner and many others. But Kirchner, found himself unable to write large scale works. Rather, he excelled at writing miniatures. He would often write several at a time and then publish them together, each with a different mood and feel and each perfect in its own way. Theodor Kirchner's Op.59 Novelletten appeared in 1881 and were brought out by the German publisher Simrock in 2 volumes. They were meant as a tribute to Robert Schumann who introduced the format. The term novellette denoted a character piece generally short and of free form. Kirchner was widely considered to be the undisputed master of the character piece and of miniatures. He literally wrote hundreds of such pieces which can rightly be considered little gems, little masterworks. The 12 song-like pieces, which compose the Novelletten, evoke various moods. Some bring to mind the Swiss countryside, where he had lived for many years, others are redolent of the atmosphere of the cafes of Vienna, Berlin and Zurich. The funereal 9th Novellette is tinged with Hungarian rhythms, while the 10th is evocative of a peasant round dance and the 11th is clearly meant to evoke the hunt as the three instruments imitate the sound of the hunting horns.

EDITIONSILVERTRUST (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Márta Gulyás (piano); Vilmos Szabadi (violin); Tytus Miecznikovski (cello)
AMAZON: Goetz: Trio & Kirchner: Novelletten
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Novelletten Op.59 et al



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

 1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 2. Many thanks and regards from The Netherlands.
  Veel dank en groeten uit Nederland.

  ResponElimina
 3. Thank you very much, l'm most interested to hear these works, CM

  ResponElimina