dimecres, 27 d’abril de 2016

HUNERWADEL, Fanny (1826-1854) - Piano works & Lieder

Eugene Isabey - Nonnenwerth Rolandseck Siebengebirge (1840)
Obra d'Eugène Isabey (1804-1886), pintor francès (1)- Recordatori de Fanny Hünerwadel -
En el dia de la commemoració del seu 162è aniversari de decésParlem de Pintura...

Eugène-Louis-Gabriel Isabey (Paris, 22 de juliol de 1804 - Lagny, 27 d'abril de 1886) va ser un pintor francès. Fill de Jean-Baptiste Isabey, cèlebre retratista i miniaturista. es va formar al Museu del Louvre. El 1820 va viatjar a Normandia i després a Bretanya, on va començar a emprar una tècnica més lliure d'aquarel·la. En moltes ocasions va tornar a Normandia a pintar escenes marines i paisatges que li van donar la reputació de mestre del romanticisme, amb pintures plàcides i dramàtiques. Es va fer amic d'Eugène Delacroix i Richard Parkes Bonington, pintors que el van influenciar decisivament. Els tres artistes van viatjar junts a Anglaterra el 1825, on Isabey va poder estudiar l'obra de Turner i els aquarel·listes anglesos. Al seu retorn a França, es va instal·lar a Normandia, on va fer innombrables esbossos i pintures dels paisatges costaners. També es va fer amic d'un altre jove artista, Paul Huet, qui compartia la seva afició per la feina en plein aire. Isabey també va realitzar dibuixos d'altres llocs de França per il·lustrar relats de viatges i multitud de dibuixos i aquarel·les. El 1830 va acompanyar a una expedició francesa a Algèria com a artista oficial. 

Durant una visita a Holanda el 1846 va conèixer a Johan Jongkind, qui més tard es va convertir en el seu estudiant a París. Altres alumnes d'Isabey van ser Eugène Ciceri, Adolphe Hervier, Félix Ziem, Eugène Boudin i Johan Jongkind. La seva primera exposició va ser el 1824, i aquell any, va guanyar una medalla per les seves pintures marines que Isabey va exhibir en la sèrie de vistes de Normandia al Saló de París de 1827, amb notable èxit. Dos anys més tard va contribuir amb il·lustracions per al Voyage pittoresque et de l'ancienne romantiques, publicat per Charles Nodier, Alphonse de Cailleux i Isidore Taylor en 26 volums entre el 1820 i el 1863. En anys posteriors va rebre diversos encàrrecs oficials i va produir una sèrie de quadres històrics de gran format, tipificats pel retorn de les cendres de Napoleó a Versalles. En vida no va perdre el seu interès per l'aquarel·la i el 1879 va ser membre fundador de la Société donis Aquarellistes Français. En general la seva obra va proporcionar un vincle entre la tradició romàntica i la dels pre-impresionistes. La destresa d'Isabey per pintar elegants vestits i cerimònies elaborades de segles anteriors va afavorir el seu nomenament com a pintor de cambra del rei Lluís Felip I. Els darrers anys va pintar escenes de temàtica fosca i violenta. Va morir a Lagny l'abril de 1886.

Font: En català: No disponible En castellano: Eugène Isabey (1804-1886) In english: Eugène Isabey (1804-1886) - Altres: Eugène Isabey (1804-1886)Parlem de Música...

Fanny Hünerwadel (Lenzburg, 26 de gener de 1826 - Roma, 27 d'abril de 1854) va ser una pianista, cantant i compositora suïssa. Filla del físic Johann Friedrich Hunerwadel i de Speerli Regula, va viure en un ambient cultural i musical des de ben petita. Es va educar amb la seva mare, pianista amateur, per després estudiar piano amb Philipp Tietz, Joseph Breitenbach i Ludwig Kurz. També va formar part de la societat coral local on va aprendre a cantar. A partir del 1846, es va formar en piano, veu i composició amb Hans Nägeli i Alexander Müller a Zurich, fent les seves primeres aparicions públiques com a cantant i pianista el 1849. El 1851 va visitar París i Londres i el 1852 va fer un recital de piano amb obres d'Hummel a Zurich. L'any següent va visitar Florència, on va rebre classes de cant de Romani, i Roma. A la capital italiana, a banda de realitzar alguns recitals, va rebre formació de Parisotti. Com a compositora va escriure una col·lecció de 7 cançons per a veu i piano. Tot i el seu futur prometedor, a Roma va patir una sobtada febre tifoide, morint l'abril de 1854.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Fanny Hunerwadel (1826-1854) - Altres: Fanny Hunerwadel (1826-1854)Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Coming immediately after I finished reviewing a disc of Fanny Mendelssohn comes a disc regarding another Fanny, who had some circumstances in common. Both Mendelssohn and Hünerwadel were artists in their own right and composed on their own. Both held long-standing musical salons. Both died young, Hünerwadel at a much younger age, succumbing to typhoid at only 28. Her experience with her family was much more supportive than that of Mendelssohn. Hünerwadel was given a musical education by her mother, then allowed to pursue studies with town musicians and was then supported by an uncle. Various artists attested to her abilities - she performed in Zurich and, in a move unusual at the time, regularly visited mental institutions to perform in the belief that music would have a therapeutic and calming effect on the inmates. This collection is based on her music album, including a great range of composers, from childhood teachers to Wagner and Liszt, which also shows the social network that Hünerwadel enjoyed in her short life. All but three of these 29 tracks are world premiere recordings. The pieces are charming and a glimpse into what the Hünerwadel salon may have been like. Some of the works were incompletely written by the composer when making the entry and, as with the Liszt and Wagner, have relation to works that appeared elsewhere. Charming is the word for many of these works, especially the solo piano pieces by Müller, Eschmann, and Ernst. For those that enjoy salon music and Lieder, this disc holds great riches.

The mezzo-soprano tends to sing with more expansive tone than is necessary here; her first appearance in Huber’s Sehnsucht nach der Heimat being a prime example. The ending yodel is oversung and has too much vibrato. More sensitively done, this part could be light and lilting. On the quieter pieces, both Howard and tenor Edgar-Wilson work wonderfully. As mentioned, the Wagner entry to the book was incomplete and subsequently extended by other hands. The opening bars to this familiar section are quite sparsely accompanied by piano, and the result will be of interest to Wagner fans. Hünerwadel being a singer, most of the contributions to her book are songs; for me the instrumental pieces, aside of course from the vocal piece by Wagner, hold the most interest for this reviewer - full of innocent charm and sunny brevity. There is an anonymous, Vocalizzo, which is languid and a brief minute and a half of sheer beauty. Another standout is Hünerwadel’s own Sonntagsfrühe for piano, flute and soprano, which is a lovely piece that holds its own quite well. The booklet includes the texts to the songs, with various translations, along with helpful notes regarding Hünerwadel’s life. A very pleasant disc.

David Blomenberg (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! Informació addicional... 

INTERPRETS: Adalberto Maria Riva (piano)
INTERPRETS: Yvonne Howard (mezzo-soprano); Richard Edgar-Wilson (tenor); Kathron Sturrock (piano)
GUILD: HUNDERWADEL, F. - Music for an by Fanny Hunderwadel
JPC: Musique et nature
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: HUNDERWADEL, F. - Music for an by Fanny Hunderwadel
SPOTIFY: Musique et natureTant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

9 comentaris:

 1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 2. Hola Paul. Cada mañana, lo primero que hago es prender mi PC e ir a este, tu blog. Activo la escucha de la(s) obras(s) del día del compositor que le toca en turno por la fecha de su fallecimiento y sigo después con mis otras búsquedas en internet, siempre escuchando. Acabo de encontrar un compositor que para (re)descubrirlo, tú eres especial. Aquí te envío las direcciones de Wikipedia y de un posteo en youtube, como pistas. Gracias y felicitaciones por tu tarea siempre bienvenida. Cordiales saludos.

  https://it.wikipedia.org/wiki/Pietro_Alessandro_Guglielmi

  https://www.youtube.com/watch?v=6Xftf9WJBCQ

  http://www.classicaonline.com/inviato/02-10-06.html

  ResponElimina
  Respostes
  1. Buenas tardes Miguel,

   Muchas gracias por tus palabras! Sin duda, me hace feliz pensar que poco a poco voy ayudando a dar a conocer más y más compositores de todos los tiempos que injustamente han sido olvidados. Esa es mi máxima, más allá del inherente placer tanto musical como pictórico! Y te gustará saber que en su día ya recuperé a Guglielmi. Lo puedes escuchar en el siguiente enlace:

   http://www.reciclassicat.com/2014/11/guglielmi-pietro-alessandro-1728-1804.html

   Además te hago saber que la edición de 'SEI CONCERTI DA CAMERA OP. 1 PER PIANOFORTE ED ORCHESTRA D'ARCHI' también la tengo por lo que próximamente (no sabría decirte cuando), lo recuperaré.

   Por cierto, muchas gracias por compartir el bellísimo concierto de youtube! Es una auténtica delicia!!!

   Gracias Miguel!
   Saludos!
   Pau

   Elimina
 3. Respetuoso Paul, su página es una perla, busca lo mejor del Barroco, algo especial, estoy muy reconocida y mis agradecimientos no tienen límites. Pero ha surgido un problema, no sé si es común o sólo el mío. No se puede descargar desde FICHIER, ese tío exige pagos y pagos, o envía a las páginas de dudosas imágines, ójala no estuviera presente mi hijo....
  El anterior zippyshare fue más géntil y muy rápido en descargas. ¿Le habrá pedido demasiado?
  Pero hay muchos que están listos de ayudarle, no lo dudo. Gracias por su atención.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Buenos días,

   Acabo de probar el enlace ficher y me funciona perfectamente. En cualquier caso, dejo nuevos enlaces.

   Gracias por sus palabras de agradecimiento!

   Saludos,
   Pau

   Elimina
 4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 5. Hi Pau
  Maybe you could make a new link, maybe you couldn't...
  But thanks for all these Romantic presents for all these years

  ResponElimina
 6. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 7. Thank you very much, Pau, really Very much
  Again a magic composer romantic with you

  ResponElimina