dissabte, 17 d’octubre de 2015

LOVENSKIOLD, Herman Severin (1815-1870) - La Sylphide

Frederick Childe Hassam - Walden Pond
Obra de Childe Hassam (1859-1935), pintor americà (1)- Recordatori d'Herman Severin Lovenskiold -
En el marc de la celebració del seu 200è aniversari de naixementParlem de Pintura...

Frederick Childe Hassam (Dorchester, 17 d'octubre de 1859 - East Hampton, 27 d'agost de 1935) va ser un pintor impressionista nord-americà. El 1886 va viatjar a París per estudiar art a l'Académie Julian (1886-1889). Va tenir com a mestres a Gustave Boulanger i Jules Joseph Lefebvre. Hassam va tornar als Estats Units el 1889, residint a Nova York. Va néixer a l'octubre de 1859 al barri de Dorchester, Boston. L'impressionisme francès i l'art de Claude Monet van tenir una forta influència en Hassam. Va formar part del Ten American Painters, una associació de pintors nord-americans impressionistes. En el seu retorn a Nova York, Hassam va pintar edificis de la ciutat en un estil impressionista francès. Entre les seves obres més conegudes hi ha la Flag sèries, trenta quadres que va començar a pintar el 1916 quan es va inspirar en la desfilada dels voluntaris per a la preparació dels Estats Units a la Primera Guerra Mundial a la Cinquena Avinguda. La va realitzar al final de seva vida. La més famosa pintura de la sèrie, The Avenue in the Rain (1917) representant banderes dels Estats Units i els seus reflexos a la pluja és part de la col·lecció de la Casa Blanca i Barack Obama la va situar a l'Oficina Oval al començament de la seva presidència. Altres obres destacades de Hassam són Rain StormUnion Square (1890), The South LedgesAppledore (1913) o Allies DayMay 1917 (1917). Va morir l'agost de 1935 a East Hampton, Nova York. 

Font: En català: No disponible En castellano: Childe Hassam (1859-1935) In english: Childe Hassam (1859-1935) - Altres: Childe Hassam (1859-1935)Parlem de Música...

Herman Severin [baron] Løvenskiold (Ulefoss, 30 de juliol de 1815 - København, 5 de desembre de 1870) va ser un compositor noruec. Fill d'Eggert Christopher Løvenskiold, director de l'Ulefos Jernværk, va viatjar amb la seva família a Dinamarca del 1829. Allà es va formar musicalment amb el compositor Peter Casper Krossing abans de viatjar per estudis a Viena, Leipzig i St. Petersburg. Va ser a la tornada a Dinamarca que va començar a compondre per encàrrec del Teatre Reial Danès. A partir del 1851 va ser l'organista oficial de la Christiansborg Slotskirke de Copenhagen. Va compondre una òpera i nombrosos ballets sent precisament un d'ells, el ballet La Sylphide de 1836, el més famós i conegut del seu repertori. Va morir a Copenhagen el desembre de 1870.

Font: En català: Herman Severin Lovenskiold (1815-1870) En castellano: No disponible In english: Herman Severin Lovenskiold (1815-1870) - Altres: Herman Severin Lovenskiold (1815-1870)Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

La Sílfide (en francès, La Sylphide) és un ballet de dansa clàssica en dos actes coreografiat per en Filippo Taglioni especialment perquè es pogués lluir la seva filla, la ballarina Marie Taglioni. L'argument dramàtic va ser creat per n'Adolphe Nourrit i la música per en Herman Lovenskjold. Es va estrenar el 1832 a París. Es considera un dels ballets més importants del segle XIX. La Sílfide va marcar el començament del romanticisme al ballet. A partir d'aleshores, el personatge eteri que representa un amor impossible de la protagonista serà mític i un arquetip profusament utilitzat, i que serà completat més endavant amb Giselle. No només conceptualment, el vestit que porta, de color blanc i tutú vaporós, serà el que relacionarem ja per sempre amb la dansa clàssica romàntica. Però la innovació més important d'aquest ballet, per a l'evolució de la dansa en general, és el fet que per primer cop a la història les ballarines porten sabatilles de punta. El 1836 August Bournonville en va crear una nova coreografia, pel Teatre Reial de Copenhagen, que va anomenar La sílfide i l'escocès. Aquesta versió encara actualment es troba als repertoris de totes les millors companyies de dansa clàssica al món.

Un jove pagès escocès, en James, està compromès en matrimoni amb la jove Effie. Una nit, amb un cop de brisa, entra volant a través de la finestra de casa d'ell una sílfide, una criatura invisible que el veu i s'enamora d'ell. La sílfide es fa visible pel jove, i resulta ser d'una bellesa i gràcia extraordinàries, tant que ell també s'acaba enamorant d'ella i decideix fugar-se per no haver-se de casar amb l'Effie. El primer acte acaba amb la cerimònia del casament interrompuda pel James corrents darrere de la sílfide i l'Effie plorant. James cau en el compte que la sílfide és un ser immortal, que al contrari que ell, mai no envellirà ni morirà, això el fa sentir por de que ella el deixi. Gelós, fa una visita a la bruixa Madge, que també s'enamora de James, tot i que ell el rebutja. La bruixa li prepara un xal al qual li diu que ha tirat una poció màgica perquè, quan cobreixi les espatlles de la sílfide, li caiguin les ales. Així, si ja no pot volar, ella sempre romandrà al costat de James. James torna al bosc per a buscar la seva estimada, es troba amb les altres sílfides, que el porten amb la seva amiga. James ofereix el regal a la sílfide, però la bruixa l'havia enganyat i el que ocorre és que la sílfide mor als braços de James, que es queda sol.

Viquipèdia (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! Informació addicional... 


Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

2 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Many thanks and regards from The Netherlands.
    Vel dank en groeten uit Nederland.

    ResponElimina