dimarts, 27 de maig de 2014

DEMARS, Charles (1702-1774) - Livre de Pieces de Clavecin

Giovanni Antonio Guardi & Francesco Guardi - Two Odalisques Playing Music in the Harem (c.1742)
Obra de Giovanni Antonio Guardi (1699-1760), pintor italià.- Recordatori de Charles Demars -
En el dia de la commemoració del seu 312è aniversari de decésParlem de Pintura...

Giovanni Antonio Guardi (Viena, 27 de maig de 1699 - Venècia, 23 de gener de 1760), també conegut amb el nom de Gianantonio Guardi, va ser un pintor italià. Guardi va ser un dels fundadors de l'Acadèmia de Venècia el 1756. Nascut a Viena, va ser el fill d'un pintor barroc menor de Trentino i el germà gran de l'internacional Francesco Guardi. Es va formar a Viena tot i que ràpidament es va instal·lar a Venècia. El col·leccionista Johann Matthias von der Schulenburg va encarregar a Guardi obres de temàtica orientalista i d'inspiració turca. Va formar els seus germans Francesco i Nicolò. Va rebre encàrrecs de diverses esglésies venecianes i va ser professor, entre altres, de Francesco Casanova. Va morir el gener de 1760 a Venècia.

Font: En català: No disponible En castellano: Giovanni Antonio Guardi (1699-1760) In english: Giovanni Antonio Guardi (1699-1760) - Altres: Giovanni Antonio Guardi (1699-1760)Parlem de Música...

Charles Demars (Sézanne, bap. 28 de maig de 1702 - Paris, 4 de març de 1774) va ser un organista i compositor francès. El seu pare i avi van ser organistes a Sézanne. L'any 1728 va assolir el càrrec d'organista de la Catedral de Vannes, a la Bretanya francesa. Aquesta càrrec el va conservar fins el dia de la seva mort. La seva vida i obra és molt poc coneguda. La seva col·lecció de peces de clavecí, publicada a París el 1735 i atribuïda erròniament al seu germà gran Jean Odéo Demars és la única edició existent de les seves obres. Va morir probablement a París el març de 1774.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Charles Demars (1702-1774) Altres: No disponibleParlem amb veu pròpia...

El cognom Demars, tot i l'enorme desconeixement que actualment en tenim, va ser un cognom aparentment familiar en la vida musical de Sézanne. En aquesta ciutat, tota una generació de Demars hi van fer vida i professió. El seu germà Jean Odéo Demars (1695-1756), organista i compositor, va ser el membre més "conegut" d'aquesta nissaga tot i ser, de la mateixa forma que Charles, un personatge inèdit dins el coneixement musical del nostre petit país. Ambdós, per coincidència espacio-temporal, devien treballar, suposem, en contacte permanent. Ambdós, organistes, un a París i l'altre a Vannes, van treballar amb l'orgue tot i que, curiosament, la majoria del seu poc repertori recuperat està escrit per l'instrument de moda a França en aquell temps, el clavecí. Tant en l'estil i l'organització la música es presenta com a una reminiscència més propera a l'obra d'Händel que a la d'altres compositors francesos. Obertures en preludi, allemandes, courantes i gigues característiques és el que escoltarem en el recull Livre de Pieces de Clavecin de 1735. Un interessant descobriment que ens permetrà ampliar la constel·lació de músics a l'entorn de Couperin. La de Demars és dèbil i llunyana però amb perseverança i el bon fer de l'intèrpret que la recupera, podrem caracteritzar la cromàtica llum de la seva ànima!

Gaudiu i compartiu! Informació addicional...Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

6 comentaris:

 1. Er... the link is missing. :-) Muchas gracias!

  ResponElimina
 2. Un administrador del bloc ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 3. Pau, ¿sería tan amable de reactivar este enlace? Se lo agradecería mucho.

  ResponElimina
 4. New link:

  http://www113.zippyshare.com/v/SlvMt27s/file.html

  ResponElimina