dijous, 18 de juliol de 2013

VILA DE FORNS, Celestino (1829-1915) - Música de cambra

Ramon Casas - Laziness (c.1900)
Obra de Ramon Casas (1866-1932), pintor català (1)
Celestino Vila de Forns (1829-1915) compositor i organista català nascut a Bellpuig d'Urgell. La música és, sempre, una font constant de sorpreses. La d'avui, en nom d'un autor català sensiblement desconegut, és una d'elles. Però qui va ser realment aquest català immerescudament oblidat. Doncs pel que sembla, un polifacètic compositor i organista que va treballar, principalment, a Aragó i Andalusia, o geogràficament de forma més precisa, a Osca i a Granada. En ambdues poblacions, i com a mestre de capella de les seves catedrals, va desenvolupar una dilatada carrera musical dedicada, essencialment, a la música religiosa. Ara bé, com demostrarem avui, també va fer una introspecció a la música instrumental amb resultats sorprenents. Com a bon lleidatà, el Seminari de Lleida fou el seu primer territori "comanche" on va assolir els principis bàsics per a desenvolupar una carrera artística independent. Els seus bons arguments, i imaginem que una eficaç i perspicaç eloqüència, van afavorir que amb només 28 anys, l'any 1857, fos promocionat al càrrec de mestre de capella de la Catedral d'Osca. El seu llegat, en aquest període, és immens, amb més de 150 composicions vocals en llatí, castellà i català i alguna pinzellada instrumental. 20 anys més tard, sota prèvia sol·licitud i oposició de mèrits, va ser seleccionat pel mateix càrrec de mestre de capella a la Catedral de Granada. Novament, un volum immens de partitures, actualment ben conservades a la mateixa catedral granadina, són el preuat testimoni creatiu d'un Vila de Forns que, personalment, m'agafa a contrapeu fruit de l'absolut desconeixement que en tenia fins fa quatre dies.

I tot i reconèixer que frisaria per poder presentar obra litúrgica al seu nom com per exemple alguna de les nombroses misses que va compondre, he de dir en favor seu que aquesta música de cambra, en què escoltarem un dels seus quartets de piano i cordes, resulta deliciosament brillant des del primer compàs. Com deia a l'inici, si sumem l'excel·lent interpretació amb una recuperació d'un dels grans noms romàntics del nostre petit país, ens trobarem amb un tresor inesperat. I aquesta edició, sens dubte, ho és. El Quartet en Mi menor per a piano, dos violins, viola i violoncel i editat entre el 1882 i el 1885, és un regal musical en tots els sentits. La conjunció harmònica del conjunt de cordes i del piano és una de les més brillants invencions de la metodologia musical ja que la combinació i el contrast absorbeixen les emocions de l'oient des del primer instant. La música de Vila de Forns no n'és l'excepció i el seu esquema ideològic, situat entre els grans clàssics i els primers romàntics, no pot sinó deixar-nos intuir un final esplèndidament feliç. Quan penso en Vila de Forns permanentment em venen imatges del Modernisme i de l'estètica arquitectònica d'aquest. Catalunya en va ser l'exponent mundial per definició; el paisatge de la ciutat de Barcelona així ho evidencia, no obstant, musicalment és més difícil de delimitar en nom i esperit d'autors catalans. Doncs bé, i si més no en la preciosa música de cambra d'avui, crec escoltar-hi el ressò d'aquest moviment eclèctic i virtuós d'uns anys daurats, artísticament parlant, a Catalunya. Alhora, si l'hi sumem aquesta pintura de Ramon Casas, el modernisme català, per un dia, serà l'absolut protagonista d'aquest espai. Només ens mancarà fer un lloc als il·lustres representants de la joia de la corona del modernisme, els arquitectes com Gaudí, Domènech i Montaner o Cadafalch, que ja formen part obligadament, i per sort, de la nostra cultura ja que els seus paisatges arquitectònics romanen i romandran, si més no en termes de cronologia humana, per sempre amb nosaltres!

A la interpretació, el Quartet Teixidor amb el pianista Santi Riu.

Gaudiu i compartiu!Font (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquestes obres):

CPDL: No disponible.


Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Wow! Amazing chamber music. I'm definitely going to play one of the piano quartets on the next chamber music course I go on! Many thanks for this and so many other treasures of Spanish music

    ResponElimina