divendres, 7 de juny de 2013

PUCKLITZ, Johann Daniel (1705-1774) - Lent & Christmas Cantatas of 18th Century Gdansk

Anonim - View of Gdansk in 16th century
Vista de Gdansk (c.1570), obra d'autor anònim.
Johann Daniel Pucklitz (1705-1774) compositor i organista polonès nascut a Gdansk. Aprofitant l'avinentesa i el dret, relatiu, que ens atorga un agermanament entre ciutats, l'existent entre Barcelona i Gdansk, farem parada i fonda a la portuària ciutat polonesa. Allà, i en nom seu, tota una generació de compositors, la majoria d'ells de procedència alemanya i sota influència de la potent escola Bachiana, van fer vida i van desenvolupar una carrera musical independent i relativament aïllada. Aquest fet és significatiu ja que la música de Pucklitz, tot i trobar-nos en plena efervescència il·lustrada, va fluir, amb comoditat, pels contraforts del barroc més contrapuntístic i virtuós. En el cas que ens ocupa, la música és fidel i empírica d'aquest extrem. Actualment, Gdnask és la ciutat portuària més important de Polònia. Com deia, agermanada amb Barcelona des de l'any 1990, va ser, també, la ciutat de naixement d'un dels filòsofs alemanys més determinants de la història moderna, l'hereu en el temps de Kant, el filòsof Artur Schopenhauer. Doncs bé, allà, durant el segle XVIII i en sintonia amb tot el cromatisme cultural europeu, es va viure una edat d'or de la música, a petita escala, d'una qualitat sistemàtica i brillant. Un dels seus compositors de renom, de vida i obra a la ciutat, va ser el Pucklitz d'avui. Possiblement, un cognom desconegut per propis i estranys ja que la seva recuperació artística ha estat molt recent. 

Matthaus Deisch (1724-1789) Brama sw. Jakuba w Gdansku (ca. 1775)
Vista de Gdansk (c.1775), obra de Matthäus Deisch (1724-1789), gravador alemany.

Biogràficament, en tenim poques referències però pel que sembla va passar tota la seva vida a Gdansk. Organista, possiblement, de l'església de Santa Maria, va deixar un llegat destacable de música d'església. D'aquesta, se'n conserven 62 composicions i en destaquen les cantates, oratoris i misses. Alguns fonts, tot i la falta de confirmació oficial, parlen que fins i tot va ser el primer professor de clavecí de Johann Gottlieb Goldberg, autor conegut i admirat per tots nosaltres i nascut, també, a la ciutat polonesa. Molt actiu durant el seu temps de vida, va deixar mostres evidents de l'admiració local amb una feina que sovint l'hi era encomanada i que de ben segur agraïa, la d'escriure cantates per a cada diumenge de l'any. Les d'avui, per a Nadal i Quaresma, són alguns dels exemples recuperats d'un repertori tan desconegut com apassionant per conèixer i divulgar.

Per tant, en aquest primer divendres de juny, ens fixarem en algunes de les seves cantates en vers. És a dir, estructurades a mode de breus capítols bíblics i cantades a una, dues o més veus amb acompanyament de petita orquestra. Les seleccionades d'avui seran la cantata Ach Gott und Herr wie gross und schwer, el Concerto Ex C. Denen zu Zion wird Ein Erloser (1758) i la cantata Jesu meines Lebens Leben. Obres luteranes en la concepció teològica i de perfil acadèmic més proper a Bach o Telemann que als nous actius clàssics emergents. Inesperada sorpresa la d'avui i que obligadament ens enllaça amb l'entrada de fa un any en què Friedrich Christian Mohrheim, un autor alemany de procedència indeterminada, n'era el protagonista també en nom de Gdansk i del seu univers musical. I benvolguts amics estic en disposició de prometre, si tot va bé, que aquesta no serà la última de les sorpreses relacionades amb la fotogènica ciutat polonesa. Mentrestant, i en aquest dia en què no celebrem efemèrides especials, deixem-nos captivar per l'art que un dia, i en nom de Gdansk, es va dur a bon port durant l'esplendorós i fulgent segle de les llums!

Interpretació a càrrec d'Andrzej Szadejko director del cor, solistes i orquestra de la Goldberg Baroque Ensemble.

Gaudiu i compartiu!Font (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquestes obres):

IMSLP: No disponible.
CPDL: No disponible.


Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

7 comentaris:

 1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 2. Estimado amigo, muchas gracias por todos sus regalos. ¿Sería posble volver a subir estas ediciones? Muchas gracias

  ResponElimina
 3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 4. Any news about vol. V? Viel Danke.

  ResponElimina
 5. Muchas gracias por tan magníficas aportaciones.
  ¿Sería posible volver a subir los discos de la serie de cantatas de Gdanks?

  ResponElimina
 6. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina