divendres, 28 de juny de 2013

CIARDI, Cesare (1818-1877) - Gran Concerto in D Major Op.129

Karl Roux - The Fischerschlösschen in Ebenhausen (c.1877)
Obra de Karl Roux (1826-1894), pintor alemany.


- En record del 195è aniversari del naixement de Cesare Ciardi -Cesare Ciardi (1818-1877) compositor i flautista italià nascut a Florència. De tornada a la bella ciutat italiana, aturem-nos a prendre gustosament un capuccino i encetem un debat a l'entorn d'un dels seus representants, dels tants que va veure néixer la magnífica i artística ciutat italiana. Perquè allà, i sota l'etiqueta del "Paganini de la flauta" hi descobrirem, atenció, un desconegut flautista de cognom Ciardi. El seu pare, pintor local i professor del Convitto Nazionale Cicognini, una institució acadèmica de Prato, va ser el primer en induir al seu fill a l'estudi de la ciència musical. Aquest, enamorat de la flauta i del seu peculiar so, va decidir emprendre un sinuós camí cap al cim més alt amb aquest delicat instrument. En aquest sentit, el seu talent natural van convertir-lo en un aclamat flautista que va tenir el privilegi de presentar-se en públic, l'any 1827 i amb només 9 anys, davant el rei i davant d'un geni del violí de nom Nicolò Paganini. L'èxit immediat el va convertir en una celebritat des de ben jove fet pel qual va veure's obligat a recorre totes les geografies europees possibles fins a caure rendit, o millor dit contractat i ben pagat, a Sant Petersburg on Ciardi es va convertir en professor del Conservatori de la ciutat. Entre els seus alumnes hi destaca el cèlebre Txaikovski. Pel que fa al seu repertori aquest es circumscriu, principalment, a l'àmbit de la flauta i al de totes les derivacions possibles, entre elles, les concertants. Tot i això, Ciardi va fer un tímid i infructuós intent teatral el qual fou rebut amb una indiferència generalitzada fet que el va desanimar a desviar-se d'un camí ben delimitat des de petit. Per tant, haurem de posar els nostres sentits i el nostre sentiment en la flauta i la seva dolça sonoritat per a descobrir-hi l'essència del nostre protagonista de qui avui, precisament, en celebrem el seu aniversari.  

I ho farem amb el seu Gran Concerto en Re major opus 129 per a flauta i orquestra. Originàriament escrit per a flauta i piano, la transcripció és un recurs recurrent per donar un nou caire a la partitura original. De fet, el mateix Ciardi fou l'encarregat d'orquestrar-la tot i que el manuscrit primogènit a tal efecte, pel que sembla, s'ha extraviat per sempre. És a dir, que la orquestració en el cas que ens ocupa va a càrrec del flautista Roberto Fabbriciani, l'intèrpret solista de les obres d'avui. Romàntic per definició, és un concert melòdic, atractiu i atraient en què la flauta exigeix solvència, actitud i acadèmia. Assolits aquests importants vectors, el resultat serà eloqüent per sí mateix i ens trobarem amb un característic i simpàtic paisatge italià per a flauta i orquestra. Possiblement, i per un melòman insaciable com qui us escriu, l'únic -però- el situaria en la tonalitat aguda de la flauta per mi excessivament desafinada. Més enllà d'aquesta petita restricció, que en absolut desmereix el conjunt global, ens trobarem amb una d'aquelles sorpreses que malviuen a les prestatgeries de les botigues físiques i virtuals a l'espera d'algun despistat comprador. Per finalitzar, em mossegaré la llengua rabiosament per no comentar, encara, l'extraordinari concert d'ahir a l'Auditori de Barcelona en què un Savall, contingut i elegant com sempre, i un equip esplendorós d'intèrprets, va recorre Lully, Händel, Vivaldi i Bach com qui no vol la cosa... si tot va bé, diumenge en parlaré, mentrestant, gaudim de la festa i de la flauta d'un Ciardi que també es mereix un encès aplaudiment!

A la interpretació el flautista Roberto Fabbriciani amb la orquestra Friuli Venezia Giulia Symphony Orchestra i la direcció de Stefan Fraas.

Gaudiu i compartiu!Font (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquestes obres):
CPDL: No disponible.


Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris:

 1. Hi Pau.

  I sent you a message just now. Please respond.

  Greetings.

  ResponElimina
 2. Pau, the link here is no longer accessible. Please post if possible. Thanks.

  ResponElimina
 3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina