dimarts, 14 de maig de 2013

MENDELSSOHN, Fanny (1805-1847) - Klaviermusik aus der Italienzeit

Jules Bastien-Lepage - Hay making 1877
Obra de Jules Bastien-Lepage (1848-1884), pintor francès.


- En record del 166è aniversari del decés de Fanny Hensel Mendelssohn -Fanny Mendelssohn (1805-1847) compositora i pianista alemanya nascuda a Hamburg. Al llarg de la història de vida d'aquest espai, he procurat donar veu a les compositores que un dia o altre van decidir escriure música tot i les dificultats amb què sovint van haver de bregar. Una de les més representatives en un temps, el romanticisme, de relativa i progressiva normalització, fou la germana de Felix Mendelssohn. Fanny Cäcilie, nascuda en un context de plenitud intel·lectual i cultural, va orientar la seva vida a la música des de ben petita i en harmonia i sintonia amb la brillant i reconeguda carrera del seu germà petit Felix. Ambdós, tot i que a diferent nivell i reconeixement, van viure, per sempre, d'aquest art d'una forma creativa, expressiva i eminentment romàntica. I avui, 166 anys després de la seva defunció, és un bon motiu per parlar-ne amb la major consistència possible. Si bé el seu repertori editat és relativament escàs i poc profund, el cert és que algunes de les seves obres viuen en l'excel·lència interpretativa i en edicions de luxe com l'abundant gènere del Lied, les seves partitures de piano o, fins i tot, un esplèndid Oratori enregistrat amb tota la consciència possible, pels bons amics alemanys de Carus, i que recuperava en l'anterior entrada referida a una de les compositores més importants del segle XIX una època, per cert, en què hi trobarem ciutadanes formidables musicalment parlant com Louise Farrenc o Clara Schumann, entre altres. 

Doncs bé, per tal de retre un sentit homenatge a la nostra benvolguda i estimada invitada, recuperaré una de les seves sèries de partitures de piano de caràcter virtuosament poètic, d'una força sentimental característicament femenina i plena de detalls d'una elegància immaculada. El recull de partitures que podrem escoltar, i ampliar si decidim fer-ne la selecció a través de Spotify o de l'enllaç corresponent, serà el següent: Character Pieces, MA Ms. 44 Allegro molto vivace ma con sentimento, en Mi bemoll major, Adagio en Mi bemoll major, Klavierstuck Largo - Allegro con fuoco Villa Medicis en La bemoll major Allegro maestoso. La majoria d'elles van ser escrites en el període 1839-1840 i durant una breu estada, de la família Mendelssohn, a Itàlia. 466 partitures són la totalitat de la literatura de Fanny Mendelssohn, un llegat impressionant especialment de cançons i d'obres de piano. Aquestes últimes formen part, encara, d'un sistema musical per descobrir. Tresors i més tresors són el pa nostre de cada dia si la nostra referència és la música perquè aquesta enciclopèdia descomunal no deixa d'ampliar-se. Noves i fulgurants joies d'orfebreria que situen aquest art, dia sí i dia també, en l'apogeu de la cultura i en un bé que hauria de ser declarat, amb caràcter d'urgència, patrimoni universal doncs la seva veu, única, és un regal que aquest misteriós univers ens ha fet i al que trobarem desconsoladament a faltar quan el nostre esperit exhali l'últim alè!

A la interpretació, i en primera gravació mundial, la pianista Elzbieta Sternlicht.

Gaudiu i compartiu!Font (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquestes obres):


Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

 1. Thanks Pau for another gem. The last two weeks I was so happy about every single of your posts, I am everytime amazed how many unknown works from unknown composers are still to be discovered. And your taste is very similar to mine, so your posts keep me going!! Thanks for every single one of them, it's much appreciated!!

  Please note that this above link for Fanny Mendelssohn does not work, please check!!

  Greetings from South Africa!

  Jan

  ResponElimina
  Respostes
  1. Dear Jan,

   You're right! Link is not working.
   Thank you so much!!

   Greetings from Catalunya,
   Pau

   Elimina