divendres, 26 d’abril de 2013

SAMANIEGO, Joseph Ruiz (?-1670) - La Vida es Sueño

Diego Velázquez - Three Musicians (1616)
Obra de Diego Velázquez (1599-1660), pintor espanyol.
Joseph Ruiz Samaniego (?-1670) compositor espanyol nascut en un temps i en un espai indeterminat. Poc a poc anem coneixent més noms del complex conglomerat artístic espanyol en què, tot sigui dit, la qualitat és la norma i per tant un motiu de profunda satisfacció. Però qui va ser Samaniego, el nostre protagonista del dia. La veritat que les referències vitals del seu pas per la Terra són poc clares, confuses i extremadament poc delimitades. No obstant, coneixem una coordenada que el situa espacialment i com a mestre de capella, a la Catedral del Pilar de Saragossa. Conseqüentment, en nom i en honor al seu càrrec ens resultarà comprensible entendre el perquè la seva producció va ser, essencialment, religiosa. Representatiu de l'art espanyol del segle XVII, ens trobem amb un autor de perfil propi i difícil de situar històricament si no fos pel registre efectiu de la seva música. Aquesta, en nom seu, ens ajudarà a dimensionar la creativitat i les fonts amb què Samaniego va viure bona part de la seva ignota vida. El fet de situar-lo a la majestuosa Catedral de Saragossa no ha estat casual ja que durant el període en què hi va viure i treballar, és a dir del 1661 al 1670, va tenir la fortuna d'observar, imaginem que amb eufòria, com el fons instrumental creixia en volum i en varietat amb l'adquisició de tota una flota de "moderna" instrumentació. Violins, arpes, clavecí, guitarra, tiorba i un extens conjunt de vent. Aquest fet és transcendental per entendre la seva obra, una música extraordinària, cromàtica i d'una intensitat vocal i instrumental deliciosament fascinant. 

Els registres de la pròpia Catedral parlen que Samaniego va compondre més de 200 partitures per a veus, cor i gran varietat d'instrumentació tot demostrant un domini magistral del contrapunt i de la dissonància. En el seu cas, tot i viure un context social i polític marcadament religiós, ens sorprendrà els aires de modernitat i de profunda joia que la seva música transmet. Avui, feliçment i en primera gravació mundial, podrem gaudir d'un autèntic tresor. Aquesta paraula és recurrent en aquest espai però no ens queda altre remei que usar-la en casos com els d'aquesta joia d'orfebreria en què la interpretació, cal dir-ho amb tot l'èmfasi necessari, és escandalosament bona. I què podrem escoltar, doncs tot un recull de villancets en honor al Nadal, a la pròpia Basílica del Pilar i amb una característica comuna en totes elles, la connotació religiosa i festiva. Per a varies veus i abundant instrumentació, són una delícia pels sentits. Passió, teatralitat, virtuosisme tècnic, fogositat... tot conjuga a la perfecció en un treball, editat pel segell Alpha, absolutament imprescindible a la nostra discoteca. I no és casualitat, i per anar finalitzant l'entrada d'avui, que l'edició de Samaniego es tituli "La vida es sueño"... perquè, si ens abstraiem de la contaminació acústica constant i pensem en silenci, la "vida és un somni" o "un somni és la vida", l'ordre de les paraules, en aquest cas, no distorsiona el sentit de les mateixes. I la música, en el nostre somni diari, és un dels arguments que fan dels pensaments onírics la màgia misteriosa de la nostra fugaç existència. Perquè tot i el soroll que ens està convertint, cada dia més, en ànimes sense cor, esperit ni il·lusió, la música és un dels últims refugis de la nostra essència, del nostre aire, de la nostra naturalesa i de la nostra esperança per tal que aquest somni passatger, que progressivament s'està convertint en un malson dramàtic, pugui tornar a viure en pau i en harmonia perquè el seu anhel no és altre que la felicitat, sincera, solidària i emotivament plena!

A la interpretació, brillant amb llum pròpia, el conjunt Los Musicos de su Alteza, sota la direcció al clavecí de Luis Antonio Gonzalez.

Gaudiu i compartiu!Font (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquestes obres):

IMSLP: No disponible.
CPDL: No disponible.

Joseph Ruiz Samaniego - La vida es sueño

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris:

 1. Hola Pau!

  Unicamente agradecerte la música de Samaniego, "por la parte que me toca" je,je, Y añadir un dato que seguramente conocerás y es que, antes de ser Maestro de Capilla en la Basílica del Pilar lo fué de la Catedral de Tarazona (Zaragoza), donde,sin embargo, creo que no se conserva ninguna obra suya.
  Muchas gracias también por el magnífico descubrimiento que para mí supuso la música de Rutini. Sería fabuloso poder escuchar las obras de ayer interpretadas al clave pero... habrá que conformarse, je, je,
  Salut!
  Frantisek

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Frantisek!
   Gracias por la información adicional, creo que lo leí en la web de Diverdi. Sin duda un tesoro, de los tantos que aún quedan por desterrar en España. Poco a poco vamos dimensionando la España musical. Y es un placer poderte anunciar más novedades futuras en relación a muchos de sus protagonistas destacados y que sin duda marcaron el buen camino de nuestra cultura!

   Gracias y buen fin de semana!!
   Salut!
   Pau

   Elimina
 2. Pau, the link here is no longer accessible. Please repost if possible. Thanks!

  ResponElimina
 3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina