diumenge, 14 d’abril de 2013

LOPEZ, Melchor (1759-1822) - Misa Solemne Unus Deus

Philippe-Jacques de Loutherbourg - The Angel Binding Satan
Melchor López (1759-1822) compositor espanyol nascut a Hueva. Molta atenció que la d'avui és una d'aquelles joies que de tant en tant, tot rebuscant en el nostre inacabable fons discogràfic de tresors, ens encanta recuperar. I Melchor López és un dels tantíssims noms espanyols que malviuen en la foscor tot esperant la pertinent llum celestial. Amb l'ajuda de l'àngel valent de la preciosa pintura de Jacques de Loutherbourg, crec que aconseguirem dimensionar a un López el qual, sense discussió i de moment, situaré en el pedestal dels grandíssims descobriments musicals del present any 2013. Però d'entrada situem els sentits i preguntem-nos qui va ser aquest tal Melchor López... Perquè no dubto que la ignorància a l'entorn del seu nom i en el nostre particular univers espanyol ha de ser massiva. La meva ho era fins fa pocs dies. Des d'aleshores, no he deixat de preguntar-me com és possible tenir a un artista d'aquesta magnitud malvivint de la indiferència. López, que va néixer en una petita població de l'entorn de Guadalajara, es va formar musicalment a Madrid, concretament, a la seva Capella Reial. Des d'allà, una vegada finalitzada l'acadèmia i en la cerca i captura d'un bon lloc de treball, va postular per diferents càrrecs vacants en algunes de les més belles catedrals espanyoles, entre elles, la de Santiago de Compostela. Dit i fet, el 23 de març de 1784 i en substitució de Buono Chiodi, ocuparia l'anhelat càrrec de mestre de capella de la catedral de la ciutat gallega. En aquell entorn, i dotat d'un bon cor i orquestra, desenvoluparia la totalitat dels seus treballs els quals, increïblement, el situen com a un dels compositors més prolífics de la història d'Espanya. Quasi 1000 obres d'un autor incomprensiblement desconegut en el nostre país si no fos per la present edició que presentarem avui i que testimoniarà, fins a quin punt, la cultura d'aquest país viu en la ceguesa més absoluta. El seu estil de joventut va ser clarament barroc, no obstant, obligat a viatjar a Madrid l'any 1794 degut a la mort del seu pare el van fer partícip, sobtadament, d'una nova corrent desconeguda fins aleshores a Galícia però ben coneguda a la ciutat de Madrid, el classicisme, és a dir, la modernitat musical de l'època il·lustrada en els noms de Mozart i Haydn

Aquesta experiència quasi mística el va dotar de nous arguments per a la seva música fins el punt que López és, probablement, el compositor clàssic espanyol més important de la història, per damunt fins i tot de Carles BaguerI ja que possiblement la retòrica és confusa, directament, passem als fets concrets i eloqüents del què volem dir amb tanta lletra. Diumenge, Sol radiant i calor de primavera, ens inviten a gaudir de música festiva, alegre i que contraresti la permanent apatia social d'aquest país. Què millor que fer-ho amb música d'aquí, del veïnatge gallec i que ens ajudarà a redimensionar, una mica més, la cultura espanyola. La Misa Solemne Unus Deus, per a veus solistes, cor i orquestra, de 1798, és una obra d'influència Haydniana en el seu conjunt tot i que amb recursos propis sorprenents i brillants com, per exemple, un preciós Quoniam tu solus sanctus acompanyat brillantment per un orgue concertant. Melodies clàssiques, cors immaculats, lirisme operístic doten a la missa d'un caràcter típicament clàssic i absolutament antagònic del barroc que pel que sembla tant de temps havia cultivat el mateix López pocs anys abans. Tresor en majúscules, classicisme en estat pur i interpretació superba es conjuren a la perfecció i honren a un López desconegut i del qual espero, amb sincer anhel, poder-ne tornar a parlar tant aviat com sigui possible. Tant de bo, i coneixent que la majoria del seu repertori roman ben conservat, es decideixi posar fil a l'agulla per tal de recuperar més i més música d'un autor de referència del nostre país. Això de la música és un no parar, quan creus tenir-ho, si fa o no fa, tot controlat, t'apareix un nou compositor que t'obre una porta a un nou món quàntic d'infinites possibilitats. Aprofitaré per a celebrar que avui, diumenge 14 d'abril, es commemora el 254è aniversari del decés de Georg Friedrich Händel. La missa d'avui, evidentment, en record i en honor seu!

A la interpretació Antoni Ros Marbà dirigint la Real Filarmonía de Galícia i el cor i veus de l'Orfeón Terra a Nosa.


Gaudiu i compartiu!Font (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquestes obres):


Melchor Lopez. Misa Solemne "Unus Deus"

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

9 comentaris:

 1. Hola Pau!
  Llevado del apasionado entusiasmo con el que has escrito la entrada del día, me he puesto inmediatamente a escuchar la Misa de este auténtico desconocido, con enorme expectación.
  Y tengo que decir que, una vez más, el resultado no ha podido ser más satisfactorio. Una auténtica joya! Brillante desde el Kyrie hasta el Agnus Dei. He disfrutado sin límite.
  Qué más puedo decir: Gracias una y mil veces, estimado Pau.
  Fabulosa la Misa de Melchor López y absolutamente impagable y meritorio tu trabajo dándonosla a conocer, por lo que (perdón por imitarte), me decido a gritar con todas mis fuerzas:
  Gloria a Melchor López! y Gloria a Pau!
  Salut!
  Frantisek

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Frantisek!

   Demasiadas veces y como decimos en catalán: "poso més pa que formatge"... es decir, exagero. Aún así, mi devoción por las misas es de tal magnitud que admito sentir una atracción irremediable hacia ellas. La de López me parece fascinante, no tanto por su carácter innovador, sino por el significado propio de una música clásica en mayúsculas hecha aquí en España. Mi pregunta sería saber cuánta música cómo esta sigue ahí, en manuscritos ocultos, conocidos o simplemente abandonados a su suerte...
   Cuanto trabajo queda por hacer aún en nuestro país y más en lo que a cultura se refiere...

   A mi no me des un gloria, todos para Melchor y su música jejeje!

   Gracias!! Salut!
   Pau

   Elimina
 2. Gloria a este blog!! tapirman.

  ResponElimina
 3. Pau, the link here is no longer accessible. Please repost if possible. Thanks!

  ResponElimina
 4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 5. Razón: por resultar otra suculenta novedad...

  ResponElimina
 6. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina