dimecres, 17 d’abril de 2013

HEINICHEN, Johann David (1683-1729) - Magnificat in A major

Andrea Sacchi - Saints Anthony Abbot and Francis of Assisi
Obra d'Andrea Sacchi (1599-1661), pintor italià.


- En record del 330è aniversari del naixement de Johann David Heinichen -Johann David Heinichen (1683-1729) compositor alemany nascut a Krauschwitz. Situem el calendari a Alemanya per tornar a visitar un dels noms que ja forma part de la història d'aquest espai. Heinichen, pes pesat de l'escola germànica i actor protagonista de la ciutat de Dresden, va néixer en un dia com el d'avui de fa 330 anys, per tant, celebrem i emocionem-nos amb el seu art que, tot i els seriosos dubtes a l'entorn de la seva figura pocs anys després de la seva mort, a la nostra era reviu per a satisfacció nostra amb una bona col·lecció existent d'edicions de gran qualitat. Alumne de Johann Kuhnau, un altre dels tants contemporanis de Bach, va començar els estudis musicals de la mà i ajuda del seu pare, antic alumne de l'escola Sant Tomàs de Leipzig. L'orgue i el clavecí, amb els que faria els primers compassos, el van acompanyar en aquests primers anys de formació acadèmica. Tot i això, en el seu temps un bon recurs era estudiar Dret a la Universitat cosa que no només va fer per afició sinó per obligació professional ja que durant una temporada va treballar com a tal a Weissenfels. Possiblement descontent amb tanta llei i tant poc art, va decidir traslladar-se a Venècia on, per una conjunció astral, induïda o fortuïta, va estrenar dues òperes amb considerable èxit. Un punt d'inflexió que probablement l'hi va obrir la porta a un nou univers en què, a més a més, entraria en contacte amb els grans noms del moment de l'escena italiana com Vivaldi o LottiI talment com s'evidencia tot repassant la història d'Heinichen en aquest espai, és que el seu art, tot i fer referència a l'òpera, va tenir un clar argument al llarg de la seva vida, la litúrgia. L'exemple, les dues misses recuperades en el seu dia o el preciós Te Deum

Avui, novament, tirarem de repertori religiós i ens fixarem de ple en un dels seus nombrosos magnificats. De fet, en nom del seu Magnificat en La major, per a veus solistes, cor i orquestra, situarem tot un conjunt de partitures diferenciades i testimonials d'una brillant forma d'entendre la música. D'entrada, el Beatus Vir, un tradicional ofertori catòlic per a veus i orquestra que ens animarà l'obertura del seu Magnificat en La major. De caràcter breu, ens trobem davant la primera gravació mundial d'aquest himne de les vespres catòliques tant recurrent al llarg de la història de la música. L'acompanyarà, com a interludi, una Pastoral en La major per a dos oboès i orquestra. Finalitzarà el conjunt d'avui, la cantata Warum toben die Heiden per a baix i orquestra. En el cas d'Heinichen, i fem referència al segle XVIII, potser l'hauríem de situar en el triangle "H" d'alemanys il·lustres, és a dir, en el mateix sac que Haydn i Hasse. Cadascun amb les seves particularitats i el seu estil coherent amb la seva època però tots tres acadèmicament meticulosos i absolutament necessaris per entendre la música. D'ells, el d'Heinichen és probablement el més "desconegut" de tots degut a què la seva música és relativament poc coneguda ja que molta d'ella es va perdre durant la Segona Guerra Mundial. En qualsevol cas, el sistemàtic redescobriment contemporani ajudarà a situar-lo en un punt i seguit dels Bach, Telemann, Kuhnau, Graupner... Avui recordarem el seu nom perquè no dubto que va ser un dels grans, pels segles dels segles, amén!

A la interpretació del Magnificat, el director Hermann Max, amb les veus del Rheinische Kantorei-Choir i la orquestra de la Kleine Konzert.

Les obres restants interpretades pel conjunt Musica Antiqua Köln, els tenors Jörg Dürmüller i Scot Weir, el baix Raimund Nolte i la direcció de Reinhard Goebel.

Gaudiu i compartiu!Font (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquestes obres):


BIOGRAFIA: Johann David Heinichen (Krössuln, 17 de abril de 1683 - †Dresde, 16 de julio de 1729)
SPOTIFY: Musica Antiqua Köln & Reinhard Goebel – Heinichen: Lamentationes / Passionsmusik
SPOTIFY: Hermann Max – Choral Music (Sacred) - Zelenka, J.D. / Hasse, J.A. / Heinichen, J.D. / Homilius, G.A.Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: