dilluns, 11 de març de 2013

MENDELSSOHN, Arnold Ludwig (1855-1933) - String Quartet No.3 in B flat major Op.83

Julius Sergius von Klever - Sol pa vinter
Arnold Ludwig Mendelssohn (1855-1933) compositor, organista i violinista alemany nascut a Racibórz. Començarem aquesta setmana esplèndida de març amb la que serà, probablement, la curiositat d'aquests dies. Perquè feliçment deveu haver observat, el cognom Mendelssohn d'avui té molt a veure amb el Felix i la Fanny que tots coneixem però en un context històric, social i musical al qual no estem gens avesats. Parlem d'Arnold, el nebot músic del gran geni alemany que, fins fa molt pocs anys, ha viscut en l'ombra perpètua de l'oblit gràcies, en gran part, a la mania persecutòria d'un règim atroç i miserable que va viure de l'aniquilació sistemàtica de persones, cultures i ideologies. Una d'elles la dels jueus que com Mendelssohn van veure com la seva música fou literalment anul·lada de qualsevol escenari real o virtual de la cultura europea. Arnold, que va néixer en una ciutat que avui situaríem a l'extrem meridional de Polònia, va ser un autor a destemps, hereu de la tradició clàssica, partidari acèrrim de la recuperació de la polifonia vocal i de la divulgació de la música luterana de Bach i Schütz en un temps en què els aires bufaven en perpendicular a les idees i divagacions estètiques i formals del jove i desconegut Mendelssohn. Per nosaltres no hi ha dubte que representa un descobriment de potent magnitud ja que el simple fet de conèixer, en el meu cas per espontània casualitat, la seva existència ja és una sorpresa important però alhora fer-ho de la mà i gràcia de la seva música el descobriment es converteix, automàticament, en tresor. I si bé la biografia d'aquest Mendelssohn ignot és poc substanciosa, diuen els que l'han estudiat que va treballar amb vocació i amb dedicació tot deixant un llegat de més de 100 obres numerades. I si bé el seu estil evoluciona i s'adapta lleugerament a les tonalitats més modernes, queda clar que el seu perfil és més neoclàssic que modern. 

Professor d'Hindemith, Mendelssohn fou àmpliament condecorat i reconegut al seu temps i no per una qüestió onomàstica sinó per unes habilitats interpretatives i docents d'una excel·lència admirable. Per tant en aquest dia en què el Sol ens ha il·luminat i ens ha marcat el camí del gran tresor germànic, recuperarem una de les poques, per no dir poquíssimes, obres instrumentals que, de moment, s'han recuperat i editat amb coneixement profund de causa gràcies als envejables amics del segell CPO. El seu Quartet de corda número 3 en Si bemoll major opus 83, escrit l'any 1917, se'ns presenta d'una forma singular ja que podem escoltar-hi reminiscències clàssiques tant en el contingut com en la formalitat d'alguns dels seus passatges. No obstant, també es deixa seduir per l'expressionisme i les noves tonalitats modernes. És com si en una sèrie de quatre capítols alguns d'ells no tinguessin res a veure amb els altres o directament fossin sèries diferents i divergents. En qualsevol cas, tot i l'eclecticisme evident d'una música instrumental la qual espero poder ampliar i conèixer més detalladament el dia que alguna de les seves simfonies sigui, espero i desitjo, editada, no dubto que el Mendelssohn d'avui es guanyarà una de les etiquetes de l'anecdotari musical d'aquest espai. En un any, cal recordar, en què celebrem precisament 80è aniversari de la seva mort per la qual cosa dedueixo que aquesta pertinent edició, recentment sortida del forn, fa honor a aquesta efemèride. Per nosaltres el significat que el cognom Mendelssohn ens transmet, sí o sí, és alegria i felicitat i avui, i sempre, serà així!

A la interpretació el Reinhold-Quartett.

Gaudiu i compartiu!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

7 comentaris:

 1. No tenia ni idea que l'amic Fèlix tingués familiars que s'haguessin dedicat al mateix ofici de compondre musica. El trobo deliciosament expressiu.

  ResponElimina
  Respostes
  1. La música i el seu Univers són una constant i encantadora font de sorpreses!

   Gràcies!!
   Salut!

   Elimina
 2. Thanks for a new discovery! I quite like these quartets.

  P.S. I like your user name. I was a Dune fan when I was young.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Thanks to you Audentity!

   I really love the Frank Herbert's Universe!!
   I'm a Fremen from Arrakis who love music too much!!

   Greetings!
   Pau

   Elimina
 3. Per a qui li interessi, un vídeo d'una interpretació en directe a Barcelona d'un trio per a dos violins i piano d'aquest interessant compositor.

  A Mendelssohn - Two violin and piano trio op.76 …: http://youtu.be/Vg_VWfPWFyU

  ResponElimina