diumenge, 10 de març de 2013

BERTALI, Antonio (1605-1669) - Missa Sancti Spiritus

Andrea del Sarto - Holy Family
Antonio Bertali (1605-1669) compositor i violinista italià nascut a Verona. Finalment el dia ha arribat, el dia en què aquest enigmàtic italià n'és l'absolut protagonista, el dia en què descobrirem una petita part d'un llegat extraordinari d'un autor a qui hem de fer, sens dubte, un lloc especial a la discoteca melomaníaca d'aquest espai i el dia en què, per fi i musicalment, en parlarem amb tots els "ets i uts" possibles. Ara bé, anem amb peus de plom i referenciem cronològicament la seva història de vida. Com bé sabem a mesura que el temps passa la distorsió i la precisió històrica dels esdeveniments flaqueja, per tant, d'un autor que va néixer el 1605 resulta difícil establir-ne i conèixer, amb detall, els moviments, aventures i desventures del seu esdevenir. Pel que sembla va viure enamorat de la música des de ben petit tot i no tenir-ne referències al respecte. I si bé el seu primer escenari fou a Itàlia el cert és que la seva vida i professió la desenvoluparia a Viena, al servei de la potent cort dels Habsburg. Alhora, i a la mateixa ciutat, substituiria a Giovanni Valentini com a mestre de capella. Des d'aquí i d'un llegat de música abundant tot i que la majoria del mateix s'ha perdut per sempre, poca cosa més sabem al respecte de la història existencial del mestre italià. I d'un repertori d'òperes, oratoris, litúrgia i instrumentació resulta sorprenent la qualitat i el virtuosisme escandalós que assoleixen algunes de les seves obres. I si bé i malauradament la majoria d'elles s'han extraviat pels segles dels segles, les poques mostres i els testimonis que es conserven, gràcies a la impagable labor copista del seu contemporani txec Pavel Josef Vejvanovský de qui un dia en vaig parlar en relació amb una de les seves misses, donen fe d'un compositor excepcional. 

Barroc en estat pur i genuí i amb unes mostres d'una riquesa cromàtica que dibuixen un paisatge excepcionalment bell. Perquè si bé avui diumenge ens centrarem en una de les seves majestuoses misses, l'acompanyaran dues Sonates a 3 per a trombó, violins i continuo. Atenció i orelles netes perquè resulten esglaiadores pels sentits. De fet, en la preciosa edició en què aquestes sonates s'engloben les de Bertali són, sens dubte, les més innovadores i sorprenents de totes. Preludi i interrupció d'una Missa Sancti Spiritus per a 8 veus i orquestra i emmarcada en la tradició festiva per a la celebració del nomenament d'un rei, concretament el de Leopold I del Sacre Imperi Romanogermànic l'any 1658. Una missa solemne i fastuosa en tots els sentits, d'abundant instrumentació i amb un discurs vocal impecable. Primera gravació mundial d'aquesta missa i d'unes sonates que sacsegen els sentits i que ens desperten en un món de fantasia d'un espai-temps allunyat i perdut en l'esfera de la història però que va representar un dels nirvanes absoluts de la música i de l'enorme plaer immaterial que aquesta produeix en nosaltres. Bertali, de qui per Youtube podreu escoltar una xacona deliciosa, és un dels més grans compositors del segle XVII europeu per volum, transcendència i qualitat. Les ganes de parlar-ne eren irrefrenables i augmentaven exponencialment a mesura que anava descobrint més i més repertori del seu llegat. Alhora, el fet de poder-ne parlar litúrgicament i en conjunció directa amb alguna de les seves obres instrumentals, el plaer és converteix en joia... et in secula seculorum, amen!

Les sonates de trombó interpretades per Jörgen van Rijen al trombó, el conjunt Combattimento Consort Amsterdam i la direcció de Jan Willem de Vriend.

La missa interpretada pel conjunt instrumental i vocal Johann Rosenmüller Ensemble sota direcció d'Arno Paduch.

Gaudiu i compartiu!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)

5 comentaris:

 1. Hola Pau!
  Com bé dius, fastuosa, en tots els sentits, la música de Bertali (tant la Missa com les Sonates). Especialment, m'ha deixat sense respiració la bellesa de la segona de les Sonates (encara que la primera es també preciosa).
  Grácies,grácies,grácies!!!
  Salut!
  Frantisek

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Frantisek!

   Si bé coneixia a Bertali, el cert és que el meu sobtat i exhaustiu interès va ser gràcies a la xacona que en el seu dia vas compartir amb mi! De nou moltes gràcies i de nou gràcies pel teu esforç d'escriure en català!!!

   Salut!
   Pau

   Elimina