dimarts, 19 de febrer de 2013

VON CALL, Leonhard (1767-1815) - Guitar quartets

Cariani - A Concert (1518-20)
Obra de Cariani (1490-1547), pintor italià.

Leonhard Von Call (1767-1815) compositor i guitarrista italià nascut a Appiano sulla Strada del Vino. Viatgem als contraforts dels Alps i entre els verds paisatges vitivinícoles d'aquesta encantadora i tranquil·la regió d'Itàlia per a descobrir-hi un actor, convenientment ben amagat, de cognom austríac. De fet, tot i néixer en una petita població nord italiana el cert és que en aquell temps formava part de l'immens Sacre Imperi Romanogermànic. I per què avui, doncs bé, per a commemorar-ne l'aniversari del seu decés avui fa 198 anys. Evidentment, una excusa perfecte per a promocionar-ne la seva fosca i recòndita figura. Von Call va viure una vida militar en paral·lel a una vida musical iniciada, senzillament, com a passatemps. De fet, no sabem si una de les seves missions era la de tocar la guitarra al front, no obstant, bons mèrits devia fer a la guerra de la Primera Coalició, en què un conjunt de monarquies europees s'aliarien vers els revolucionaris francesos, ja que rebria l'ordre Pour le Merite, la màxima condecoració que atorgava el Regne de Prússia. Musicalment, no seria fins a l'any 1796 que d'una forma més o menys acadèmica començaria a il·lustrar-se artísticament parlant i directament a compondre. De fet, el seu repertori tot i resultar-nos a la majoria de nosaltres absolutament ignot, va ser prou extens i amb més d'un centenar d'obres, la majoria d'elles per a violí, flauta i guitarra. 

En aquest sentit, un plaer superlatiu serà recuperar una part del seu llegat per a guitarra i cordes. Un tresor, novament inesperat i fruit de la més romàntica de les casualitats, ens descobrirà un nou actor de l'univers de la música. Perquè del conjunt d'obres de cambra de Von Call possiblement, els Quartets per a guitarra opus 57 i 118 que avui recuperarem, deuen ser una de les partitures més refinades del seu estil clarament galant, tècnicament brillant i estèticament sublim. La guitarra té la particularitat de ser un instrument que, ben acompanyat per la solfa i les tonalitats dels altres instruments, conjuga amb una elegància superba i en resulta, simplement, una catarsi pels sentits. Agradable sorpresa la d'avui, per inesperada com per gratificant. En un dia en què un violoncel·lista de cognom Boccherini també compliria anys, concretament 270, dediquem aquesta preciositat guitarrística al seu honor perquè, com bé sabem aquells que adorem l'italià adoptat musicalment a Espanya, va dedicar una bona mostra del seu art a la guitarra i al seu encant. Per tant, doble motiu de celebració el d'avui, d'entrada commemorem i divulguem a Von Call i de passada, rendim el merescut homenatge a Boccherini, de qui ja n'he parlat un parell de vegades i de qui convido, evidentment, a gaudir-ne d'un art immaculat i que mereixeria, per volum i per qualitat, d'un espai virtual com aquest. Gràcies Leonhard Von Call!

A la interpretació Michael Kevin Jones al violoncel, Agustin Maruri a la guitarra, Bruce Whitson a la viola i Gilles Colliard violí.

Gaudiu i compartiu!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)


Leonhard von Call: Complete guitar quartets

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

16 comentaris:

 1. Hola, Mr Paul
  Quina feinada et prens ! No dono a l'abast d'escoltar-ho tot !
  Moltes gràcies, a veure si em poso al dia i ho puc escoltar tot amb deteniment.
  Pere

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies Pere!

   Hi ha tanta música que no tindrem prou vida per gaudir-ne amb la plenitud que mereix!

   Salut!
   Pau

   Elimina
 2. Dear Pau
  another VERY nice discovery...the many marriages of von Call gave him many inspirations!!lol
  Thanks
  Jan

  ResponElimina
  Respostes
  1. Dear Jan!

   Thanks! Von Call was an amazing surprise for me, also!

   Greetings!
   Pau

   Elimina
 3. MP3 files 320 Kbps (high sound quality for a quality blog)

  ResponElimina
 4. Cuántas joyas. Un millón de gracias.

  ResponElimina
 5. Pau, the link here is no longer accessible. Please repost if possible. Thanks!

  ResponElimina
 6. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 7. Que lastimas, the message on fichier is that the item requested cannot be found on the server...

  ResponElimina
 8. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 9. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 10. Thank you very much! Well done for blog, Congratulations, I'm from Brazil.

  ResponElimina
 11. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 12. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina