dissabte, 16 de febrer de 2013

RODE, Pierre (1774-1830) - Concert de violí número 3 en Sol major opus 5

Ramon Casas - Ramon Casas i Pere Romeu en un automòbil
Obra de Ramon Casas (1866-1932), pintor català.

Pierre Rode (1774-1830) compositor i violinista francès nascut a Bordeus. Canviem radicalment de registre sonor i situem-nos a la veïna França per a descobrir-hi un virtuós violinista i compositor de qui avui en celebrem l'aniversari de naixement. Si bé el cas de Rode és perpendicular al dels grans noms contemporanis de la seva època, doncs actualment roman en el més absolut oblit, certament va gaudir d'una immaculada tècnica amb l'instrument amb què cultivaria el seu geni, el violí. Perquè Rode, alumne del reconegut violinista Giovanni Battista Viotti a qui situaríem, possiblement, a un esglaó superior al del francès, va compaginar la composició amb la interpretació arreu d'Europa. I si bé Rode va ser un virtuós amb el violí el cert és que actualment resulta molt car de veure a les sales de concerts les quals, i en el nostre petit país, no deuen haver fruit, encara, d'una trista partitura del francès. Esperem que algun dia, i si més no com a homenatge al seu art, sigui possible fer-ho, ni que sigui en el bis despistat d'algun concert. Rode, viatger incansable, va viure en constant moviment cosa que el va fer conèixer les múltiples realitats culturals de l'època, entre elles, la d'una Espanya sota domini musical de Boccherini. Bona fama assoliria al seu temps que el mateix Beethoven, en un acte de reconeixement, va compondre la Romança opus 50 al seu nom i glòria.

Avui tanmateix, recuperarem dues de les obres que el van fer famós com a compositor. D'entrada, una sèrie de Capricis per a violí sol que va compondre l'any 1815 sota l'etiqueta d'Etudes si bé resulten més musicals que didàctics i representen un llegat molt valuós per a tots els estudiants de violí. Exigents, d'aires més barrocs que romàntics, requereixen d'una destresa absoluta ja que el violí i la seva extrema dificultat tenen poc marge d'error i encara més si la interpretació és en solitari. L'acompanyarà un dels seus 13 concerts de violí que va escriure, concretament el Concert de violí número 3 en Sol major opus 5, escrit l'any 1798 i representatiu de la progressiva evolució tonal del violí vers un romanticisme incipient. El seu primer moviment, allegro maestoso, llarg i temàticament molt ben desenvolupat, se'ns introdueix amb un diàleg orquestral extens i una entrada dramàtica del violí. El segon moviment adagio té un aire solemne que fins i tot ens recordarà una famosa partitura mozartiana. La polonaise final introdueix el violí molt ràpidament amb melodies i ritmes alegres i deliciosos. Fàcilment podríem menystenir a Rode com un personatge de segona línia, sense pretensions ni ambicions que les pròpies d'un professional intèrpret que va brillar superlativament tot interpretant i no tant escrivint. Tanmateix, convidaré a tots els lectors d'aquest espai a donar una sincera oportunitat auditiva als seus concerts de violí els quals, per tots els que adorem el període d'entre segles (XVIII i XIX), ens sorprendran majestuosament. Avui, 239 anys després del seu naixement, recordar-lo no és una opció sinó una obligació perquè del seu geni, poc o molt, també en van beure els seus coetanis i les generacions posteriors a la seva. Per a nosaltres un fantàstic motiu per a conèixer i, de passada, ampliar l'enorme discoteca d'aquest espai. Felicitats Pierre Rode!

A la interpretació del concert de violí Nicolas Pasquet dirigint la Jena Philharmonic Orchestra amb Friedemann Eichhorn al violí.

Els capricis de violí ens els interpreta la violinista Elizabeth Wallfisch.

Gaudiu i compartiu!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)
Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

8 comentaris:

 1. Hola Pau!
  El teu esforç per donar a conèixer autors injustament oblidats és molt d'agrair. Si més no, aquests autors i qui escriu aquest comentari tenim un deute amb tu.
  Com sempre gràcies
  una abraçada
  Frantisek

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Frantisek!

   I gràcies a tu pel teu esforç a l'hora d'escriure en català!
   Salut!

   Pau

   Elimina
 2. Pau, the link here is no longer accessible. Please repost if possible. Thanks!

  ResponElimina
 3. Paul, is it possible to upload this to zippyshare? The other discs are very good!
  Thanks in advance for your work!!

  ResponElimina
 4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina