dimecres, 13 de febrer de 2013

PUJOL, Joan Pau (1570-1626) - Lauda Ierusalem

Quinten Massys - The Virgin and Child with Saints Barbara and Catherine
Obra de Quinten Massys (1466-1530), pintor flamenc.

Joan Pau Pujol (1570-1626) compositor i organista català nascut a Mataró. Feia molts dies, masses, que no parlava d'autors d'aquí. Avui ho esmenarem tot retrocedint un bon grapat d'anys en el temps ja que ens situarem a finals del renaixement per a trobar-hi un dels mestres de capella més importants i influents de la Catedral de Barcelona durant el baix barroc. Per tant, situem-nos en un espai temps d'ara fa uns 400 anys per a trobar-hi un actor de la galàxia musical catalana prou reconegut i amb un parell d'edicions exclusives al seu nom que intentaran fer justícia al seu art contrapuntístic tant recurrent, per altra banda, d'aquell temps. I contràriament al que pugui semblar tot i que certament Pujol va ser un erudit mestre de l'art musical sacre, podem trobar bones referències en els cançoners de l'època tot fent referència a la música secular que, amb abundància i formalment sota el nom de villancets i de cançons, va escriure i va compondre amb assiduïtat. De formació eclesiàstica i acadèmica a Barcelona, sota les ordres d'Andreu Vilanova a la Catedral de Barcelona, va rebre instrucció i posteriorment bons càrrecs a Tarragona, Saragossa i finalment a la mateixa ciutat de Barcelona. 

De fet, és en la seva última estada i feina a Barcelona que podem extreure'n la major quantitat de produccions que avui recuperarem. D'entrada, el Lauda Ierusalem que porta per títol i que, evidentment, homenatja a Pujol en la seva abundant creació litúrgica. Perquè en ella hi trobarem misses, motets, himnes, salms a capella o amb instrumentació. El seu estil denota un profund coneixement de l'escola italiana ja que si bé sap moure's en la tradició polifònica espanyola amb perfecció el cert és que domina, també, el llenguatge de la "moderna" geografia italiana caracteritzada per la riquesa policoral i per la major presència instrumental. L'acompanyaran tota una sèrie de Villancets de caràcter alegre i festiu escrits per a la festivitat del Corpus Christi, una celebració de l'eucaristia que exalta i festeja el Cos de Crist dins de la tradició catòlica. Excel·lent exercici de recuperació de la memòria cultural catalana que de ben segur, i fins i tot en el nostre estimat país, roman en la més absoluta foscor més enllà dels ambients melòmans que tots coneixem. Per alegria nostra, la divulgació i l'edició de les partitures de Pujol no tan sols representen un tresor en sí mateix per l'enorme qualitat amb que se'ns presenten sinó que signifiquen una peça més de l'enorme arquitectura arqueològica i artística d'aquest país. Alhora, si hi afegim la delicadesa en la interpretació i el rigor en el tractament possiblement ens trobarem amb una de les millors edicions, exclusives en tant que primeres gravacions mundials, de Joan Pau Pujol, un català del renaixement que la postmodernitat, tot i la seva filosofia caòtica, recupera pels segles dels segles!

A la interpretació el conjunt vocal Schola Antiqua, amb La Grande Chapelle i direcció d'Albert Recasens.

Gaudiu i compartiu!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

9 comentaris:

 1. Dear Pau,
  there is a definitive positivism in this music from composers unknown to the most of us. It is hard to understand that at the time this music was composed and performed the Inquisition was destroying the lives of thousands and thousands.
  Thank you for sharing this music with us, it soothes the consequences of the flue I got.

  Greetings and Pace!
  Peter

  ResponElimina
  Respostes
  1. Maybe the Flu is a good influence jejeje

   Thanks Peter!!
   Greetings,

   Pau

   Elimina
 2. Molt bo i desconegut per mi.
  Endavant
  Pere

  ResponElimina
 3. Pau, the link here is no longer accessible. Please repost if possible. Thanks!

  ResponElimina
 4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 5. Pau, podrías volver a subir este link???

  Me gustaría mucho escucharlo.

  Muchas gracias¡

  ResponElimina
 6. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina