divendres, 15 de febrer de 2013

PRAETORIUS, Michael (1571-1621) - Magnificat per omnes

Caravaggio - Saint Jerome Writing (1607)
Obra de Caravaggio (1571-1610), pintor italià.

Michael Praetorius (1571-1621) compositor i organista alemany nascut a Creuzburg. Reconec que aquests darrers dies estic centrant part de la meva atenció musical als segles XVI i XVII. D'entrada, comentar l'enorme magnitud dels tresors d'aquestes èpoques que es troben editats i convenientment recuperats. Praetorius, que va néixer el mateix any que el pintor italià Michelangelo Merisi da Caravaggio, és un dels millors representants de l'estil i de les formes d'aquest embrionari barroc postrenaixentista. Fill de família luterana de tradició i hereva de la potent escola organística germànica, Praetorius es va formar musicalment sota les ordres del seu pare el qual, al seu moment, havia estat alumne de Martí Luter, el reformador ideològic de la teologia alemanya. Organista a Frankfurt, assoliria ràpidament el càrrec de mestre de capella al servei del Duc de Brunswick a Wolfenbüttel. Des d'allà, escriuria una de les músiques més representatives del baix barroc, una època que hauríem de referenciar, sense discussió, com una revolucionària edat d'or artística pel volum i evidentment per la qualitat resultant. Alhora, la seva breu campanya a Dresden, sota influència de la potent escola italiana de música, el va convidar amablement a descobrir-ne els detalls i les diferències respecte de la música que es feia a Alemanya. El resultat, la combinació efectiva de mètodes amb uns corals simplement meravellosos. 

A nivell de repertori podríem dir que el de Praetorius és un dels més ben coneguts i editats d'una època tan llunyana com misteriosa però que en qualsevol cas ens resultarà fascinant. De fet, hauríem de dividir els seus treballs en dos grans grups. Tota l'escriptura luterana per a l'ofici i la completa i extensa sèrie d'arranjaments que va realitzar d'una important col·lecció de danses franceses que, per tots aquells lectors que no les hagin gaudit encara, poden resultar de tal bellesa que possiblement necessitaran d'una segona, tercera o quarta audició per assumir-ne la seva realitat. Avui, en honor al seu aniversari de naixement d'ara fa 442 anys, ens delectarem amb una sèrie de danses que ballaran a l'entorn del seu màgic i encantador Magnificat per omnes versus super ut re mi fa sol la for six parts per a cor i instrumentació. Tinc 30 anys, visc en plena modernitat tecnològica i en gaudeixo tot el que bonament puc però no puc deixar d'emocionar-me davant la divina percussió, tonalitat i poesia d'aquesta obra... bellesa pura i genuïna a un nivell que no resisteix comparació possible. Em broten llàgrimes espontànies a l'escoltar aquesta obra i al pensar que va haver-hi un extraordinari ésser humà que la va imaginar, escriure i representar. 

Perquè aquesta és la riquesa de la música. Què importa si han passat 400 anys, si cauen meteorits del cel o si la civilització tremola perquè la seva dimensió ja ha traspassat les fronteres reals, etèries i oníriques. Tancar els ulls, romandre en silenci i fruir d'aquest nirvana auditiu és un dels millors plaers físics i emocionals de la nostra existència. Michael Praetorius, vas néixer i vas morir en un 15 de febrer. En el nostre temps aquest dia estarà marcat per la sobtada visita astronòmica d'un meteorit en terres russes que, per sort i sense pitjors desgràcies que les ja conegudes, ens ajuda a recordar-nos la fragilitat en la que vivim i la indiferència amb què l'afrontem perquè potser no hi ha més cec que el que no vol veure, escoltar ni parlar. Nosaltres t'escoltarem i potser amb l'ajuda d'aquesta música ens serà més fàcil entendre el teu missatge que el temps, per fortuna, ens ha preservat de la meteorització... gràcies!

A la interpretació el conjunt Huelgas Ensemble sota la direcció de Paul van Nevel.

Les danses interpretades pels amics de The Parley of Instruments sota direcció de Peter Holman.

Gaudiu i compartiu!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)


Praetorius: Magnificat; Aus tiefer Not; Der Tag vertreibt

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

6 comentaris:

 1. Pau, the link here is no longer accessible. Please repost if possible. Thanks!

  ResponElimina
 2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 3. Por favor, você poderia revalidar o link? Muito obrigado

  J.Geraldo - Brasil

  ResponElimina
 4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 5. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina