dimarts, 5 de febrer de 2013

BOCCHERINI, Luigi (1743-1805) - Six Sonates pour le Clavecin

Johannes Vermeer - De liefdesbriet
Obra de Johannes Vermeer (1632-1675), pintor holandès.

Luigi Boccherini (1743-1805) compositor i violoncel·lista italià nascut a Lucca. Repassant la història d'aquesta espai i el registre de compositors dels quals ja he parlat amb anterioritat, m'he adonat que en el cas del simpàtic italià, expert violoncel·lista, era considerable el temps que no l'hi dedicava una entrada. I ja que d'aquí pocs dies celebrarem el seu 270è aniversari de naixement, aprofitaré la ocasió per esmenar, com bonament pugui, aquest greuge imperdonable vers un dels autors italians més importants i elegants del segle XVIII. I com que Boccherini no és ni resulta desconegut en un ambient com el nostre, recordarem breument la seva figura i la seva biografia molt relacionada, cal dir-ho, amb la del nostre idíl·lic i plaent país. Perquè el cas de l'italià i com molts dels seus contemporanis, entre ells Domenico Scarlatti o Gaetano Brunetti, fou el d'un emigrant adoptat artísticament a Espanya. Si bé actualment parlem sovint, en termes econòmics i laborals, de mobilitat geogràfica el cert és que durant el segle XVIII, tot i les penúries inherents de qualsevol viatge, hi va haver-hi, si més no artísticament, una autèntica deslocalització d'artistes de les més diverses geografies a unes altres potser atrets pel clima, les platges, els emoluments o la bellesa plàstica dels seus habitants... fos com fos, Boccherini va instal·lar-se a Madrid, sota protecció reial i gràcies a la pertinent intervenció del seu col·lega de quartet musical i violinista Filippo Manfredi, fins a l'últim dels seus dies. En aquell paisatge aristocràtic madrileny, tot i la indiferència artística i cultural de bona part de la monarquia espanyola d'aquell temps, el cert és que Boccherini va desenvolupar una carrera brillant. 

Tanta fou la llum del seu ressò que ben aviat van sorgir les enveges i les turbulències que, de mica en mica i de forma inexorable, acabarien afectant la seva vida i el seu benestar tot produint en ell tal ennuegament que acabaria profundament arruïnant i malvenent les seves obres a compositors forans. Va morir en l'extrema pobresa tot i l'extrema qualitat d'un repertori tant exuberant com extens... podem trobar-hi simfonies, gran quantitat de música de cambra, algun exemple d'oratori i de música religiosa, una sarsuela i un volum important de sonates per a violoncel, entre d'altres. Per tant, celebrarem a Boccherini recuperant, evidentment, una mostra del seu art amb el violoncel. Ara bé i ja que en aquest espai gaudim de la música però gaudim, també, del descobriment permanent d'aquelles obres desconegudes i amagades en les profunditats del baül dels tresors, recuperarem en primícia una de les seves sèries de sonates exclusives per a clavecí. Per tant, d'entrada un parell de sonates de clavecí que demostren un virtuosisme potent d'un intèrpret expert amb el violoncel. I ja que en parlem, una sonata per a violoncel i guitarra en Sol major marca de la casa. L'art de Boccherini és mundialment reconegut i admirat. Les seves formes galants inductores, conjuntament amb les de tota una sèrie de compositors del seu temps, d'allò que musicalment coneixem amb el nom de classicisme, van posar les pautes d'una metodologia clara, transparent i que avui dia nosaltres en gaudim amb certa nostàlgia. Un record que per a nosaltres, ciutadans de la postmodernitat pot, aparentment, semblar arcaic tot i que possiblement les bases filosòfiques d'aquell model cultural van ser tant potents que la seva energia ens omple de joia, encara, a dia d'avui. Tant de bo, així sigui per sempre!

La clavecinista Anne Robert ens interpreta les sonates de clavecí.

Les sonates de violoncel ens les interpreta Sebastian Comberti al violoncel, amb Elizabeth Kenny a la guitarra i amb Ruth Alford al violoncel.

Gaudiu i compartiu!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)


Boccherini: Six sonates pour le clavecin

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris:

 1. Hola Pau!

  Siendo un apasionado del clave y de la música del s. XVIII te dejo un nombre que posiblemente ya conozcas pero, si no es así, estoy casi seguro que te va a encantar: Johann Schobert. En concreto, el sello Pierre Verany tiene editadas algunas de sus obras de cámara pero otras muchas casas discográficas cuentan con una buena representación de sus sonatas, etc.
  Gracias por "D. Luis" y por la amable respuesta al comentario de ayer. Cuesta trabajo creer que la mayoría de las personas, en estos tiempos que vivimos, permanezcan ciegas ante la creación más sublime del ser humano.
  Salut!
  Frantisek

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Frantisek!

   La verdad tengo algunas de sus obras y ayer mismo me puse a "husmear" a ver qué encontraba y realmente es muy interesante de conocer! Por desgracia, no he encontrado ninguna referencia editada y en exclusiva de sus sonatas para clave interpretadas con clavecín. Si encontré una referencia para "tangent piano"...
   Agradecerte, además, que me dieras a conocer a Ludvig Norman. He conseguido recientemente algunas ediciones suyas y son fascinantes... pronto las compartiré!

   Salut!
   Gracias!
   Pau

   Elimina
 2. Pau, the link here is no longer accessible. Please repost if possible. Thanks!

  ResponElimina
 3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina