dissabte, 26 de gener de 2013

HAYES, William (1708-1777) - Orgelkonzert In G-Dur

Joseph Mallord William Turner (1775-1851) - Oxford Church (1790)
Església d'Oxford, obra de Joseph Mallord William Turner (1775-1851), pintor anglès.

William Hayes (1708-1777) compositor i organista anglès nascut a Gloucester. En aquest últim dissabte de gener m'agradaria fer una mirada al Nord per a situar-nos al bell mig dels verds paisatges de la preciosa Anglaterra per a commemorar el 305 aniversari del naixement d'un dels seus compositors. Hayes, admirador confés de Händel va viure en plena efervescència artística en un territori colonitzat voluntàriament per un alemany d'una magnetosfera tant potent que ja quan parlem de Händel mai ho fem pensant en Alemanya sinó en Anglaterra. Ara bé, les arrels vitals d'Hayes les hem de situar en dues coordenades anglicanes diferenciades. La primera, Gloucester on desenvoluparia el seu talent amb l'orgue i on aprendria els compassos bàsics de la composició, la interpretació i la dialèctica musical. La segona coordenada, important, la d'Oxford, ciutat que tots coneixem per la seva històrica Universitat i per l'impressionant New College Choir. Allà Hayes hi desenvoluparia la feina i obra i seria permanentment reconegut pel seu treball acadèmic i professional. Alhora, el seu profund coneixement de Händel, amb qui compartia amistat, el feien un expert a l'hora de representar-ne els Oratoris fet que va ajudar notablement a engrandir, encara més, la llegenda de l'omnipotent alemany.

Ara bé, com a compositor Hayes es presentaria als seus contemporanis amb dos estils ben diferenciats. D'una banda, hauríem de referenciar l'abundant música litúrgica que va escriure en els pertinents càrrecs en les esglésies en què treballaria. L'estil, hereu de la tradició polifònica antiga, amb les característiques formals del baix barroc, amb nombroses fugues i amb un estil estèticament medieval es contraposa amb el formalisme més preclàssic de la seva nombrosa producció instrumental la qual s'inspira, clarament, en el mètode handelià talment com podrem perfectament comprovar en l'obra d'avui. Doncs sí, avui una de les seves obres concertants. El Concert d'Orgue en Sol major ens remet, metodològicament, al ritornello i al seu col·lega tant admirat. Escrit en una data situada, atenció, entre els anys 1735 i 1775, durant la seva estada a Oxford, és un concert de quatre moviments, adagio-allegro, andante, march i minuetto-allegro. Tres d'ells amb parts d'orgue estrictament solistes i amb una sorprenent march en què l'orgue sempre està acompanyat per dos fagots. L'introduirem d'una forma solemne i quasi màgica, i ja que fèiem referència al New College Choir, amb un dels himnes seculars, My Strength Will I Ascribe, per a contralt, cor i orgue.

Si les veus d'aquest cor fundat al segle XIV emocionen, observar el seu imponent catàleg discogràfic pot provocar un certa eufòria espontània fruit de l'impressionant repertori editat. Tot plegat testimonia que potser Anglaterra no va ser una potència musical de primer nivell, tot i els bons noms que hi podrem trobar, tanmateix, és un referent a l'hora de trobar-hi excel·lents intèrprets i conjunts instrumentals. Avui probablement, i juntament amb William Boyce i Samuel Wesley, ens trobem amb un dels cognoms anglesos més importants del segle XVIII perquè no dubto, que progressivament, el seu nom gaudirà del protagonisme que de ben segur mereix!

El concert d'orgue ens l'interpreta la Capriccio Basel Baroque Orchestra i Marc Meisel a l'orgue.

L'himne ens l'interpreta David Burchell a l'orgue amb el Choir of New College Oxford i la direcció d'Edward Higginbottom.

Gaudiu i compartiu!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)

SPOTIFY: William Hayes – Hayes, W.: Orchestral Music 
SPOTIFY: Maurice Greene – The Georgian Anthem


Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

7 comentaris:

 1. Pau, the link here is no longer accessible. Please repost if possible. Thanks!

  ResponElimina
 2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 3. Que maravilla de Aleluya!

  Por favor, pudieras restaurar estos bellos coros.

  Gracias,

  Magua,
  Colombia

  ResponElimina
 4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 5. Y por este favor tan grande, el de reponer los enlaces: Mas besos.

  Muchas gracias Pau

  Magua,
  Colombia

  ResponElimina
  Respostes
  1. Un placer! Lo dicho, si quieres que actualize otras entradas, solo deja un mensaje en cada una de ellas.

   Saludos,
   Pau

   Elimina