dilluns, 17 de desembre de 2012

ELSNER, Jozef (1769-1854) - Polish Harpsichord Music

Johann Peter Hasenclever - Weinverkoster in einem Keller
Obra de Johann Peter Hasenclever (1810-1853), pintor alemany.

Jozef Elsner (1769-1854) compositor i violinista polonès nascut a Grodków. Fem parada a Polònia per a trobar-hi un nom que molt probablement us resultarà desconegut però que tingué una importància cabdal en el desenvolupament musical d'un territori que, durant els anys en què hi va viure, formava part de l'Imperi Prussià. Alhora, Elsner va ser un dels principals mestres docents d'Ignacy Feliks Dobrzynski i d'un jove Frederic Chopin del qual diria: "Frederic Chopin, alumne de tercer any, excepcionalment apte, geni musical." Doncs bé, aquell mestre de cognom Elsner també va ser, en menor mesura, un bon compositor que va dedicar la seva vida a la docència, a la direcció orquestral i teatral i va promoure la creació del Conservatori de Varsòvia. Tants càrrecs no van ocasionar paràlisi creativa i va dedicar una part del seu geni a compondre un bon nombre d'obres vocals, tan religioses com teatrals, i gran diversitat de música instrumental, entre ella, la col·lecció de sonates de clavicèmbal que avui recuperarem.

Una sèrie de sonates de clavecí escrites en una data desconeguda de finals del segle XVIII. De caràcter molt festiu, representen un testimoni excepcional d'un art amb aquest instrument molt difícil de trobar de la Polònia d'aquell temps. Certament originals en la forma i sobretot en el contingut temàtic, exploren les melodies populars d'aquella zona que perfectament s'adaptarien, així mateix, al piano o al clavicordi. De fet, l'autor no va especificar per a quin instrument estaven pensades fet que ajuda a interpretar-les amb aquell que es consideri oportú. Particularment, el clavecí em sembla el més indicat en aquest cas. Un dilluns de desembre en què poc a poc el Nadal i la seva inèrcia ho impregnen tot. Avui desconnectarem d'aquesta tendència, aparentment generalitzada, i ens situarem en un espai-temps tan llunyà com encisador. De Polònia coneixem grans noms com el mateix Chopin, Lessel, Dobrzynski, Kurpinski o els germans Wraniztky. Alguns d'ells n'hem fet referència en aquest espai, altres esperen el seu torn. Ara bé, tots tenen en comú, a diferent escala i magnitud evidentment, la bona música que van deixar escrita i que per nosaltres encara resulta, la majoria d'ella, certament desconeguda. Avui un exemple de la llunyana Polònia que espero que us entusiasmi tant com ho ha fet en mi. Salut!

A la interpretació la clavicembalista Urszula Bartkiewicz.

Gaudiu i compartiu!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

2 comentaris: