dimecres, 28 de novembre de 2012

LULLY, Jean Baptiste (1632-1687) - Te Deum

Garofalo - The Agony in the Garden
Obra de Garofalo (1481-1559), pintor italià.

Giovanni Battista Lulli (1632-1687) compositor italià nascut a Florència. Ahir avançava que aquesta seria una setmana de commemoració musical. Avui, un nou exemple. Lulli o amb el nomenclàtor francès Lully, va néixer en un dia com avui d'ara fa 380 anys. És fàcil i simple de dir, el que passa que des d'aleshores ençà ha  plogut i ha tronat bastant. Per tant, un motiu d'alegria el poder recuperar un dels principals i més importants mestres francesos de tots els temps de qui me'n adono que no n'havia parlat. I com que tothom si fa o no fa i amb major o menor intensitat coneix alguna de les obres que aquest fantàstic actor italo-francès va regalar al món, recuperarem una de les partitures més espectaculars del seu repertori. Lully va néixer i va viure els primers anys a Itàlia, terra que abandonaria amb només 11 anys per establir-se a la veïna França territori, per cert, especialista en captar i adoptar artistes de totes les geografies conegudes i desconegudes possibles. Exemples en aquest sentit n'hem observat i escoltat uns quants. Seria en el país de Lluís XIV que ascendiria meteòricament fins a situar-se en un dels millors càrrecs musicals existents, el de compositor de la Cort Reial. La seva innovadora música teatral i religiosa causaria un terratrèmol musical a la França reial del segle XVII. El plaer musical que provocava al rei el van fer mereixedor d'un dels càrrecs de confiança més elevats a què mai hagi arribat un compositor de la cort, el de secretari del rei. 

En aquest context reial i de llibertat creativa, hem de situar la descomunal partitura d'avui. Un Te Deum per a cor, solistes i orquestra, escrit l'any 1677, en honor al naixement del fill de Lully i en una celebració en què el propi rei Lluís XIV assistiria. Probablement, per la importància afectiva que aquesta partitura tindria pel mateix Lully la converteix en una de les grans obres mestres del seu creador. Elegant, amb el so de les trompetes sublim i amb un marcat contrast entre les parts corals i les solistes, és un dels millors Te Deum que hagi tingut mai el plaer d'escoltar... i això que en aquest espai de Te Deum ja n'he recuperat uns bons exemples de tots els temps i de tots colors. Avui en aquest dia de celebració estrenaré una petita novetat "blocaire" per totes aquelles ànimes que tinguin en el seu ordinador, tablet, portàtil, televisor, nevera, microones o succedanis varis, l'aplicació Spotify ja que aquesta permet enllaçar el CD relacionat amb la música del dia directament. Al final de l'entrada i per totes aquelles produccions discogràfiques disponibles a Spotify, tindreu el corresponent enllaç i reproductor sempre i quan tingueu aquest imprescindible programari, i autèntica mina de tresors melòmans, instal·lat al vostre "hardware" corresponent. Mentrestant, honor i gloria a Lully en el dia del seu aniversari!

A la interpretació la Paillard Chamber Orchestra, amb el cor i els solistes de la "A Coeur Joie" Vocal Ensemble i la direcció de Jean-François Paillard.

Gaudiu i compartiu!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)
Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: