divendres, 30 de novembre de 2012

LOEWE, Johann Carl Gottfried (1796-1869) - Grand Duo for Piano 4-hands in F major, Op. 18

Ferdinand Brütt (1849-1936) - At the Station
A l'estació, obra de Ferdinand Brütt (1849-1936), pintor alemany.

Johann Carl Gottfried Loewe (1796-1869) compositor i pianista alemany nascut a Lobejun. Finalitzem la setmana de la mateixa forma com la començàvem i, de fet, talment com hem fet tots aquests dies, commemorant l'aniversari corresponent de compositors de totes les èpoques. Avui un d'aquells noms romàntics situats en un segon pla, que van deixar un repertori d'obres brillants i que per misteris de la història han desaparegut de la primera línia de forma incomprensible. En relació a Loewe, crec recordar que fa pocs dies en feia una fugaç referència al parlar d'una compositora de cognom Mayer que va tenir el privilegi de ser alumne de l'alemany. Avui, en aquest dia especial en què celebrem el 216 aniversari del seu naixement, recuperarem una partitura realment desconeguda del seu creador i que de ben segur sorprendrà a tots els amants del piano a quatre mans dels quals, evidentment, m'hi incloc. Loewe, de qui ja n'he parlat un parell de vegades, va viure amb la rèmora d'haver de competir, involuntàriament, amb el mestre universal Franz Schubert. Tots aquells que el coneixem i l'hem mínimament estudiat sabem que el seu camp de treball fou, amb èxit, el Lied. Vet aquí la gràcia de tot plegat ja que Schubert, de qui no calen presentacions n'és, per mèrits propis, el "Lied d'or" de tots els temps per tant Loewe, que també treballaria l'art instrumental i fins i tot l'operístic, va veure's superat pel seu contemporani alemany. 

Ara bé Loewe, com hem vist i ratificat en aquest espai, va deixar extraordinàries obres instrumentals sovint oblidades pel fet de ser un cognom desconegut per àmplies majories de profans, amateurs i professionals. Simfonies, concerts, obres de cambra, sonates per a piano... il·lustren un romàntic convençut i amb convenciment ja que només cal fer l'exercici de descobrir-ne les seves obres, i aquí m'agrada fer una analogia amb Kalkbrenner, per entendre i visualitzar la magnitud i la potència del seu bon treball. Avui un exemple total del que diem. Aquest Grand Duo per a piano a quatre mans en Fa major opus 18 parla per sí mateix. Fins i tot diria, en un disc que incorpora un duo a quatre mans de Schubert, que el de Loewe és sensiblement més elaborat que el schubertià... aquest extrem, amb el respecte absolut que em transmet el geni alemany, és una percepció estrictament personal. Pel que fa a la partitura en sí mateixa és una elaborada i temàtica sonata per a piano a quatre mans ordenades en quatre moviments característics. Particularment, em resulta encantador el llarg i desenvolupat maestoso, allegro con spirito del seu primer moviment. El piano amb dos intèrprets és un al·licient i una forma tant expressiva com tècnicament difícil per la coordinació imprescindible en cada moment. Loewe, tot i compondre poques obres per a piano sol, sorprèn gratament al melòman i ens regala aquest espectacle sonor. Sent divendres i en aquest dia de record i de celebració d'una efemèride especial, delectem-nos amb la subtilesa que un tal Loewe, de la galàxia romàntica, va compondre ara fa uns quants anys!

A la interpretació Camelia Sima i David Montgomery al piano.

Gaudiu i compartiu!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

7 comentaris:

 1. Hola Pau;
  Ja sé que aquest no és el lloc més adequat per aquesta petició, però no cpm que no veig on puc fer-ho...
  Aquest any s'han complert els cent anys del naixement del Xavier Montsalvatge. Crec que fou un compositor prou interessant, tant és així que fins i tot a N.Y. on era prou conegut, li hat retut un ben merescut homenatge, cosa que no ha passat per ací (que jo sàpiga).
  Tu no tindríes quelcom que podessis compartir amb els teus seguidors?
  Lluís Gonzàlez

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Lluís,

   Gràcies per escriure. En relació a la sol·licitud que em fas creu-me que tot i ser un compositor absolutament desconegut per mi del qual ignoro possiblement la totalitat del seu repertori, tindré en compte la teva petició i procuraré homenatjar-lo com bonament pugui doncs reconec una total i absoluta ignorància de la seva música.
   Crec tenir un Cd d'algunes de les seves obres instrumentals que properament compartiré.

   Gràcies.
   Salutacions,
   Pau

   Elimina
 2. Could you reload this cd please ?
  Thanx in advance
  PULZUZU

  ResponElimina
 3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 4. Thanx for reposting LOEWE, I really appreciate !!!!
  Pulzuzu

  ResponElimina
 5. Its gone again! please repost

  ResponElimina