dimecres, 24 d’octubre de 2012

SARTI, Giuseppe (1729-1802) - Gloria in excelsis Deo (1791)

January Suchodolski - Victory of Ochakiv, 1788 December 17
Guerra russoturca, obra de January Suchodolski (1797-1875), pintor polonès.

Giuseppe Sarti (1729-1802) compositor i organista italià nascut a Faenza. Setmana que comença variada pel que fa a les geografies dels actors que hi participen. Dilluns un català, ahir un rus i avui un italià. La música no entén de política ni de fronteres simbòliques per la qual cosa el Món és el seu ecosistema. Sarti, talment com els seus contemporanis italians més coneguts, Galuppi o Jommelli, fou un dels principals representants de l'escena lírica italiana del segle XVIII. I per molt que aquest actor sigui un secundari, actualment a la penombra i reduït a l'oblit, el cert és que a la seva època va causar una admirable sensació en compositors com el mateix Mozart que no va dubtar en fer-ne algunes referències musicals en alguna de les seves conegudes òperes. Biogràficament i com ja és la costum en aquest espai, haurem de fer una obligada referència al "Pare" Martini ja que fou ell l'encarregat de la formació teòrica i interpretativa amb l'orgue de Sarti. Tant és així que la seva primera feina fou en el lloc d'organista de la Catedral de la seva ciutat natal. Tanmateix, allò que el motivava era el teatre. Un cop la vida el va dotar d'allò en què realment gaudia, la vida de Sarti fou un anar i venir per les més variades geografies europees. Copenhaguen, Londres, Viena, Milà o Sant Petersburg van tenir l'oportunitat de fruir de l'art escènic i teatral d'aquest italià. Nosaltres també en gaudirem però de la forma que tant ens agrada, si més no a mi, fent referència a la seva producció sacre. Com he dit i repetit en tantes ocasions, al segle XVIII l'església era mecenes al mateix nivell que l'aristocràcia, per tant, corresponia satisfer les necessitats d'aquesta de forma pertinent. El procediment era fàcil, escrivint música. És per aquest motiu que d'aquella època el volum musical escrit en relació a aquest gènere és inclassificable per voluminós i monumental.

Sarti, com a mestre de capella d'algunes de les ciutats en què va viure, així ho va entendre i així ho va fer. I si bé a les biografies que trobarem fugaçment per internet no en fan referència, és una obvietat imaginar la quantitat de partitures en aquest sentit. Avui un bon exemple. El Gloria in excelsis Deo per a cor, solistes i orquestra, escrit l'any 1791, en la seva estada a Sant Petersburg i estrenat l'any 1792 en commemoració del final de la Guerra russoturca 1787-1792 (veure pintura). Una partitura monumental, operística, llarga i clarament festiva en sintonia amb els cànons i models clàssics en què s'emmiralla. Parts solistes de veu contundent, molta emotivitat i grandiloqüents cors amb sobrietat instrumental defineixen aquesta obra on l'únic però, important pel melòman, és la qualitat de l'àudio, sensiblement millorable. Una inesperada troballa d'un planeta amagat i d'un ciutadà interessant del qual, a banda del seu caràcter de secundari, en podrem trobar bones edicions, tant d'algunes de les seves òperes com de la seva música religiosa i instrumental. Descobrir un nou compositor és com obrir un llibre on mai saps quines sorpreses hi trobaràs. La música religiosa és un dels millors regals dels quals amb vehemència intento rebuscar arreu. Avui, una nova mostra. La qualitat sonora podria ser millor, tanmateix, donem la benvinguda a Giuseppe Sarti i a la seva música a aquest espai!

A la interpretació, en viu i en directe, el cor, solistes i orquestra Mariisnky amb el director Mattia Rondelli.

Gaudiu i compartiu!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

10 comentaris:

 1. Dearest Pau
  I just give you a collective THANK you for all those posts I haven't thanked you yet, as I am enjoying every single one. The funny thing is that I never cared to much about church music, as it's often very boring and after the Kyrie I am usually asleep..BUT:thanks to you I am developing an addiction and by end of the year I am probably a saint...lol SARTI is very entertaining and music like that were played in church, I probably would attend more regularly.
  THANKS!
  Jan

  ResponElimina
  Respostes
  1. Dear Jan (or better Saint Jan),

   I think the same. I'm not religious person. But I really love sacred music. I can't explain why but it represents the essence and the conjuntion with vocal and instrumental music.
   Wherefore you can find a lot of sacred music in this blog.

   Thanks Jan!!

   Greetings,
   Pau

   Elimina
 2. Hi, the link above doesn't work. Could you repload it, please? Thanks.

  ResponElimina
 3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 5. I'd like to listen this interesting cd. Can you re-upload it?
  Many many thanks!

  ResponElimina
 6. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina