dilluns, 18 de juny de 2012

DRUSCHETZKY, Georg (1745-1819) - Concerto for Harpsichord in E flat Major

Thomas de Keyse - Portrait of Constantijn Huygens and his Clerk
Retrat del poeta Constantijn Huygens, obra de Thomas de Keyse, pintor holandès del segle XVII

Georg Druschetzky (1745-1819) compositor, oboista i timbaler bohemi nascut a Jemníky. Fem una retrospectiva a un autor del qual n'havia tingut l'enorme gust de parlar en relació amb una de les curiositats musicals més inesperades però alhora gratificants, el concert per a sis timbales i orquestra. Un concert on els tambors i la seva contundència en són els absoluts i desconcertants protagonistes. Probablement, ell va ser un dels pocs compositors que va dedicar més d'un concert a les timbales i de forma brillant. Avui recuperarem la figura de Druschetzky, cognom prou complicat de pronunciar, en relació amb un altre dels seus concerts. Ell va néixer entre boscos i muntanyes de la geografia oriental europea, aquella que tantes bones hores de música i art ens ha deixat per a la posteritat. Normal entendre, evocar bons records i trobar enginy creatiu entre tanta bellesa natural. Tot i que va ser un gran timbaler en la seva etapa de joventut, el cert és que la dedicació exclusiva a l'art musical el va fer partícip d'un càrrec més transcendent en diverses corts europees, primer a Viena i després a Hongria.

En aquest segon període, el més depurat de la seva carrera, va desenvolupar una passió en un gènere concret, el de les partites o divertimentos per a instruments de vent. Motius musicals pensats per a dos fagots, dos oboès, dos trompes i dos clarinets. Per tant, Druschetzky no va ser un compositor convencional, de fet, les úniques i formals "normalitats" musicals són probablement, a banda d'una missa solemne que un dia recuperarem, el preciós concert de clavicèmbal en Mi bemoll major que avui escoltarem. Un concert de teclat pensat per a clavicèmbal tot i que en aquell temps el piano començava a prendre el relleu de forma descarada a un instrument de sonoritat delicada i dolça com el clavecí. Tanmateix, en la història de la música el clavecí va escriure un capítol a part per molts motius, un d'ells, el goig i l'honor de ser el precursor dels grandiloqüents concerts de piano de finals del classicisme i de tot allò que vindria després. El d'avui, de tres moviments ben desenvolupats, de discurs sòlid i d'interpretació solvent. Sent dilluns crec que l'alegria i l'emotivitat d'aquesta obra són un al·licient més per començar la setmana amb el motor i les piles a punt!

A la interpretació Anikó Horváth al clavicèmbal amb la Budapest Wind Ensemble sota la direcció de Kálmán Berkes.

Gaudiu i compartiu!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

 1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 2. Thank you so much for this!!! Absolutely beautiful! Do you also have the Masek Concerto of the same Cd? Gratias!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Unfortunately, I only have this work by Druschetzky. I'm searching for the Masek's works but I didn't find, yet. Patience, if I find it I will share with you!

   Thanks for your comments!

   Greetings,

   Pau

   Elimina
  2. Thanks Pau...just heard a sample of the Marek's Final.....it's very catchy!!! It's on the very same CD your Druschetzky is on. So I keep hoping....lol

   Elimina