diumenge, 20 de maig de 2012

ALBRECHTSBERGER, Johann Georg (1736-1809) - Missa Assumptionis Beatae Mariae Virginis

Hendrick Cornelisz. van Vliet - Interior of the Oude Kerk, Delft
Obra d'Hendrick Cornelisz. van Vliet, pintor holandès.

Johann Georg Albrechtsberger (1736-1809) compositor i organista austríac nascut a Klosterneuburg. Conegut més per la seva labor teòrica i acadèmica, el cert és que ell és la continuació natural en el temps i en l'esperit del conegut Pare Martini. Més docent que músic, va ser el referent teòric de molts dels grans mestres del XIX, entre ells Beethoven i Hummel. Com Martini, la seva descomunal obra escrita orientada a l'ensenyament musical va fer que les seves composicions, que no són precisament poques, quedessin diluïdes ad infinitum... Per sort i tot i que la majoria de les seves obres no s'arribessin a copiar i a transcriure degudament, són moltes d'elles les que s'han pogut recuperar. Artista que si bé no és molt conegut al nostre país, als països de parla alemanya el coneixen prou bé i en recuperen, amb el mitjans de què disposen, les seves composicions. Entre elles, els seus concerts d'arpa de boca, recurrents i coneguts ja que representen un dels pocs testimonis de l'extravagància sonora d'aquest peculiar instrument. Al seu dia vaig recuperar un d'aquests simpàtics i jocosos concerts, el concert per a arpa de boca, mandola i cordes en Re major. Ara bé, una de les peculiaritats d'Albrechtsberger alhora i en sintonia amb molts dels seus contemporanis va ser la passió eclesiàstica per la qual va escriure gran quantitat d'obres majors i menors.

Entre elles, la missa del dia d'avui. Una Missa Assumptionis Beate Mariae Virginis escrita l'any 1802 per encàrrec del príncep Nicolaus II d'Esterhazy. Pensada per a solistes, cor mix i orquestra, la versió d'avui presenta aquest cor mix de veus blanques i d'adults. És una missa integral on trobaren grans discursos corals i orquestrals acompanyats de paisatges més austers i intimistes en clara referència artística a compositors com J. Fux o A. Caldara. La missa finalitza amb un dona nobis pacem radiant i clarament vienès... Joseph Haydn, el primer director en representar aquesta missa, quedaria encantat d'aquest desplegament final. Conscientment, l'autor ens regalaria dos ofertoris, breus però encantadors, dins del tradicional i previsible discurs d'una missa. Són un gradual i un assumpta est, que complementen i contrasten fugaçment amb el desenvolupament i la inèrcia dels gloria, credo, sanctus, etc... de qualsevol missa dominical catòlica. Albrechtsberger, Mozart i els germans Haydn formaven un quartet musical únic d'amistat, col·laboració i d'alimentació recíproca en un temps en què la música era el centre cultural per excel·lència en una Europa convulsa i tipa de tanta monarquia, d'embrions revolucionaris per una banda i d'absolutistes de l'Antic Règim per l'altra. Tant de soroll devia ser insuportable, per tant, comprensible i lògic és entendre el per què de tanta i tanta música i d'aquesta qualitat... esperem que ara que estem en crisi, com a mínim molts de nosaltres, ens posem a escriure música, potser ajudarem a construir un planeta de simpàtics músics!

La missa ens la interpreten els nois de la Freiburg Cathedral Boys Choir, amb la Freiburg Philharmonic Orchestra i amb Raimund Hug a capitania. 

I de regal i com a obertura de la missa, un concert de trombó interpretat per el Combattimento Consort Amsterdam amb Jörgen van Rijen a l'instrument solista. 

Gaudiu i compartiu!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

BIOGRAFIA: Johann Georg Albrechtsberger (Klosterneuburg, 3 de febrer de 1736 - Viena, 7 de març de 1809)
SPOTIFY: Mass Text – Albrechtsberger, J.G. / Haydn, M.: Masses

Albrechtsberger, J.G. / Haydn, M.: Masses

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

6 comentaris:

 1. Muy hermosa esta pieza...mas sueve que las anteriores que habia escuchado
  la introduccion encantadora...

  Bella,conmovedora y agradable*

  gracias por compartir con nosotros.

  ResponElimina
 2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 3. Can you put this cd again, please? Thank you my friend!

  ResponElimina
 4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina