diumenge, 4 de març de 2012

NUNES GARCIA, José Maurício (1767-1830) - Missa de Nossa Senhora da Conceição

Interior de la catedral de Lisboa, obra de Jean-Baptiste Van Moer, pintor belga coetani de J.M. Nunes García

José Maurício Nunes Garcia (1767-1830) compositor i bisbe brasiler nascut a Rio de Janeiro. Canviem de continent i viatgem al nou món per a descobrir, novament i ja comença a ser habitual, un nou tresor de la mà d'un dels més grans compositors d'Amèrica. Per no perdre la costum, cada cop que parlem d'aquest territori que ràpidament associem a l'exotisme, als indígenes i a l'exuberància, és per a presentar un nou tresor musical talment com si fos un paisatge inhòspit on romanen autèntiques fortunes amagades. La vida de Nunes García està associada al sacerdoci i a la devoció catòlica... aquella que els invasors espanyols i portuguesos van exportar, uns segles abans, conjuntament amb la seva misèria imperial però que, per bé o per mal, ens deixa tresors com aquests. Nunes Garcia va néixer en el sí d'una família mixta, de pare blanc i de mare negra i filla d'esclaus. Ràpidament va desenvolupar, de forma natural, un bon talent musical i potser va entendre que per a desenvolupar-lo el més assenyat era el sacerdoci. Dit i fet, amb 25 anys el van ordenar sacerdot i amb 31 ja era mestre de capella de l'església de la Irmandade del Rosario y San Benedito que en aquell temps funcionava com a Catedral de Rio de Janeiro (no deixeu de veure'n alguna foto actual, la seva poca ortodòxia arquitectònica us sorprendrà!). Intèrpret d'orgue, la realitat musical de Nunes García, tot i ser un autèntic desconegut a Europa en general, és la d'un autèntic mestre en l'art de la composició, sobretot de música d'església, escrivint al llarg de la seva història de vida, gran quantitat de música d'un valor incalculable que avui dia tenim la sort de poder recuperar i gaudir. 

En total 26 misses, gran quantitat de salms, quatre rèquiems i altres obres menors, això sí, totes elles associades a l'església i a la seva devoció. Primer diumenge de març, viatgem a Brasil, territori immens, de paisatges canviants, culturalment heterogeni i musicalment un planeta de colors, per a recuperar una de les 26 misses que Nunes García ens ha deixat per a la posteritat, concretament la Missa de Nossa Senhora da Conceição, escrita l'any 1810 època en què, i en un llunyà continent, un tal Beethoven feia de les seves... Mentrestant a Brasil, un mestre de capella escrivia una missa en honor a la Immaculada Concepció, obra que nosaltres modestament i des de la nostra posició privilegiada agrairem eternament. Musicalment, la referència de Nunes García van ser els italians més lírics com Rossini o Donizetti. Doncs això, diumenge i la tradició s'imposa gràcies a la bellesa d'aquesta missa que, tot i no ser una de les millors interpretacions a què ens tenen acostumats els grans cors, solistes i orquestres europeus. Certament, és una bona obra i més tenint en compte que és la primera gravació mundial (en condicions) d'aquesta gran i majestuosa missa d'aquest sacerdot que, si bé devia gaudir del beneplàcit del Vaticà i de la seva intransigència normativa, certes obligacions inherents al seu càrrec no les devia entendre adequadament i sinó que l'hi preguntin als seus cinc fills!

Aquesta desconeguda missa ens la interpreta el cor, solistes i orquestra de la University of Texas at Austin sota la direcció de James Morrow i a qui agraïm l'esforç i dedicació a l'hora de recuperar aquesta obra.

Gaudiu i compartiu!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):
SPOTIFY: Sacred Music of Jose Mauricio Nunes Garcia

Sacred Music of Jose Mauricio Nunes Garcia

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

6 comentaris:

 1. Hi Pau, do you have a link, please? You've made me curious! On Tuesday I will answer you at FB: I am not at home right now! greetings, Sasja.

  ResponElimina
 2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 3. é "Maurício" com acento e Garcia sem acento. É que se não parece espanhol, e não é...

  ResponElimina
 4. Dear Paul,

  Can you please tell from where did you get the picture of the van Moer painting?

  Fell free to contact me directly: verafelixmariz@gmail.com

  thank you in advance

  ResponElimina
  Respostes
  1. Dear,

   You can find more about Van Moer on following links:

   http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2014/tableaux-anciens-19-siecle-pf1409/lot.116.html

   http://artmight.com/Artists/Moer-Jean-Baptiste-Van/Moer-van-Jean-Baptiste-View-on-a-city-Sun-196088p.html

   https://www.flickr.com/photos/tags/jeanbaptistevanmoer

   http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2014/19th-century-european-paintings-l15102/lot.1.html

   The painting are you refering from Lisboa Cathedral, I found some years ago but I don't remember where. Sorry.

   Greetings.
   Pau

   Elimina