diumenge, 12 de febrer de 2012

SCHUBERT, Franz (1797-1828) - Deutsche messe & Magnificat

Obra de Giacinto Gigante, pintor italià contemporani de F. Schubert
Franz Schubert (1797-1828) compositor i pianista austríac nascut a Viena. Autor de més de 600 lieds, Schubert es considera un dels principals inductors del romanticisme tot i que al seu temps va viure a l'ombra de Beethoven al qual admirava amb devoció. Schubert, tot i viure eclipsat i fins i tot anul·lat pels grans mestres, va gaudir d'un talent innat per la música tot i no tenir, entre la família, cap antecedent clar artísticament parlant. Alhora, hem de tenir en compte la pròpia existència de Schubert, només 31 anys. En aquest període va compondre entorn de 1000 obres, totes elles catalogades i classificades. D'ell en parlava fa uns mesos en relació amb una de les seves preciosistes obres de cambra, concretament el seu quintet de la truita, una obra inspirada en un lied escrit per ell mateix. Mestre en aquest art, Schubert s'inspirava en el poeta Goethe i en el seu geni literari per a compondre moltes de les seves cançons. Ara bé, no només dels lieds va viure Schubert, de fet, va escriure per a tots els gèneres i estils compositius. Òperes, simfonies, cançons, sonates i música religiosa. Res va escapar d'un Schubert, de caràcter i aparença tímida amb les seves característiques ulleres que l'acompanyaven, però d'una força compositiva inigualable. D'origen humil i hereu de la tradició clàssica, Schubert rebutjaria, sistemàticament, la vida tradicional més pròpia del XVIII que el seu propi mestre Antonio Salieri l'hi inculcava, tot cercant la nova societat alliberada del "protectorat" del mecenes. Tenia clar que la seva vida estaria allunyada de la tradició aristocràtica i que la seva passió seria la composició lliure i creativa.

Dit i fet, bohemi de principis, es va refugiar en la música i en ambients populars que, si be no l'hi reportaven grans guanys, l'hi permetien compondre al seu gust. Probablement aquest fet és el principal responsable que Schubert, al seu temps, fou àmpliament ignorat i menystingut per l'alta societat consumidora de música la mateixa que, sovint, menyspreava els propis compositors o intèrprets. Doncs bé, tot i que la música de F. Schubert és secular, allunyada de la tradició clàssica, també va compondre per encàrrec algunes obres de caràcter litúrgic, com per exemple aquestes dues obres que recuperaré en el dia d'avui i que, entre elles, són com la nit i el dia en la forma, l'estructura i la orquestració. Una missa, una de les obres sacres més conegudes de F. Schubert, la seva Deutsche messe D.872 escrita l'any 1826 i que, sens dubte, té un claríssim antecedent en el temps de la mà de la Deutsche messe de Michael Haydn que, obligadament, un dia escoltarem. Coral amb acompanyament d'orgue és una obra imprescindible per a tots els amants de la "sacred music". L'altra és una petita obra litúrgica, un Magnificat D.486 que ens sorprendrà pel seu caràcter clàssic que si l'escoltéssim sense saber-ne l'autor probablement no l'atribuiríem a Schubert. Dues obres d'un F. Schubert immens i que es mereix el màxims dels honors per la seva curta però intensa carrera artística i per aconseguir, potser no a la manera del seu amic Beethoven però sí amb la mateixa força i voluntat, alliberar-se del "protector" el qual no només obligava a produir sinó que coartava la pròpia creativitat dels grans genis. Gràcies Franz!

Les dues obres en les interpreta l'Orpheus Orchester Wien amb la Wiener Kammerchor i sota la direcció de Johannes Prinz.

Gaudiu i compartiu!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)

2 comentaris: