dissabte, 18 de febrer de 2012

MONIUSZKO, Stanisław (1819-1872) - Overtures

Funeral d'un noble rus, obra d'Henryk Siemiradzki, pintor polonès contemporani de S. Moniuszko

Stanislaw Moniuszko (1819-1872) compositor i director d'orquestra polonès nascut a Ubiel i un dels primers representants internacionals, juntament amb Frederic Chopin, els germans Wranitzky i Frantisek Lessel, de l'escola polonesa. Autor d'incontables cançons de caràcter tradicional i folklòric polonès, Moniuszko va desenvolupar un interès prematur per la música per la qual cosa seria enviat a Berlin a estudiar composició i interpretació amb orgue. Instrument amb el qual obtindria el seu primer càrrec com a organista de Vílnius capital del petit país conegut amb el nom de Lituània. L'orgue, tot i que l'hi agradava, no el va convèncer del tot i amb el temps va anar guanyant interès per la música dramàtica i teatral amb la idea de compondre òperes, cançons i tota música vocal sacre o secular. Dit i fet, a partir de mitjans segle XIX va compondre de forma massiva, quasi industrial, multitud d'obres entre òperes, operetes, cançons, música vocal sacre i secular. Sens dubte, Moniuszko representa el més gran exponent com a compositor d'òperes del seu país, no tenint cap altre referent en aquest gènere.

Tot i això, sembla ser que la seva influència viatjava cap al nord i no tant cap el sud on el seu geni va quedar diluït per l'enorme talla dels mestres italians i alemanys. Apreciat i admirat pels seus coetanis russos de Sant Petersburg, va ser en aquella ciutat on assoliria el més gran dels reconeixements. Al nostre país, la seva figura i el seu nom formen part de la història espectral de la música, aquella que no es coneix i que roman a l'ombra de forma indefinida en el temps. Per aquest motiu, m'agradaria recuperar algunes de les obertures de les seves òperes. Escoltarem, concretament, les obertures de les òperes Halka, Hrabina, Verbum Nobile i Paria. Ens donaran a conèixer un autor d'arrels orientals i amarat de romanticisme però amb algunes característiques que el diferencien dels mestres d'occident com són l'ús de melodies pròpies i tradicionals del seu país i de clara influència russa. Fruïm d'aquest festí polonès que tant de bo i algun dia en puguem gaudir, esperem que en aquesta vida, a les sales teatrals o concertants del nostre petit país.

Totes elles interpretades per la Filharmonia Pomorska Bydgoszcz sota la direcció de Robert Satanowski.

Gaudiu i compartiu!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)

SPOTIFY: No disponible.

MONIUSZKO, S.: Oberturas

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Por favor visita Vilnius.es, puedes publicar todos los artículos con enlaces "du folou" que quieras.Por ejemplo si quisiera hacer un pequeño artículo de sobre musica lituana estaría muy bien.

    Un saludo!

    Muchas Gracias!1

    ResponElimina