diumenge, 5 de febrer de 2012

HAYDN, Johann Michael (1737-1806) - Missa Sancti Francisci

L'adoració dels pastors, obra anònima d'un autor italià del segle XVII
Michael Haydn (1737-1806) compositor austríac nascut a Rohrau i germà petit de l'omnipresent Franz Joseph Haydn. De M. Haydn, sens dubte, en parlaré i molt durant el temps de vida d'aquest espai musical. Personalment, és un dels compositors més apreciats i admirats, sobretot, per l'enorme grandesa de les seves obres sacres les quals donen fe d'un artista immens, probablement, un dels més grans de la història de la música en aquest gènere fet, no obstant, que objectivament no em correspon a mi afirmar-ho, ho deixo en mans dels experts acadèmics, historiadors i musicòlegs... a mi deixeu-me la música. Com bé deia, de M. Haydn ja n'he parlat un parell de vegades, la primera pocs dies després d'estrenar aquest petit espai musical. Concretament, parlava del Credo d'una de les seves misses una obra, per altra banda, que properament (no sé quan, però espero que aviat) recuperaré en la seva totalitat perquè realment és sublim. L'altra de les seves estimades obres que escoltàvem fa uns mesos era una de les seves misses, la missa Sancti Hieronymi, una obra que contrasta alegrement amb la que avui escoltarem però, per altra banda, una autèntica obra mestra minimalista que el petit dels Haydn va compondre amb un acompanyament únic i deliciós d'instruments de vent.

La d'avui és una missa on la orquestració i la música hi tenen molt de protagonisme, quasi igualant la veu solista i coral. Les misses de M. Haydn són genuïnament originals en el sentit que entre elles es diferencien en molts dels matisos. Corals orquestrades, corals a capella amb acompanyament d'orgue, corals de veus blanques, és a dir, M. Haydn no sabem per què ni per quin motiu va saber i voler experimentar de totes les formes possibles, tot i que sempre dins els cànons de l'època, la composició de música eclesiàstica. La d'avui, la Missa Sancti Francisci és una d'aquelles misses més a l'estil del seu germà gran on la música, com dèiem, té un rol protagonisme al mateix nivell que les veus donant, al conjunt, un dibuix coral i orquestral brillant. Aquesta és una de les primeres misses escrites per un jove M. Haydn quan ocupava el càrrec de mestre de capella del bisbe de Grosswardein. Escoltant el conjunt de les obres de M. Haydn podem entendre molt fàcilment el per què de l'admiració profunda que el mateix W.A. Mozart sentia pel seu estimat amic.

La missa ens la interpreta la Liszt Ferenc Chamber Orchestra amb la Hungarian Radio and Television Chorus i tots plegats a la batuta del director Helmuth Rilling.

Gaudiu i compartiu!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):


Haydn, M.: Missa Sancti Francisci / Requiem

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

2 comentaris: