diumenge, 15 de gener de 2012

VERHULST, Johannes (1816-1891) - Mass, Op. 20

Jesucrist al desert, obra d'Iván Kramskói, pintor rus contemporani de J. Verhulst

Johannes Verhulst (1816-1891) compositor i director d'orquestra holandès nascut a La Haia, capital política d'Holanda. De l'escola de compositors holandesos en tenim molts pocs exemples al llarg de la història de la música europea, en clara contraposició al seus països veïns, talment com França o Alemanya. Probablement, J. Verhulst sigui dels poquíssims representants holandesos del romanticisme juntament amb Johann Wilhelm Wilms, tot i que aquest fos alemany de naixement. J. Verhulst va iniciar-se en la música com a cantor d'un cor catòlic on ja va destacar el seu talent innat per la música. Sota la supervisió del director de l'Escola de Música Reial de La Haia, Verhulst es va iniciar musicalment amb el violí, instrument que ràpidament va interioritzar amb solvència fins el punt que es convertiria, ben aviat, en el primer violí de l'Orquestra de la Cort del Rei Guillem I. En aquell temps un jove Felix Mendelssohn estava de visita per Holanda i no va perdre l'oportunitat, observant la qualitat de la música d'aquest jove artista, d'invitar-lo a estudiar amb ell a Leipzig on compartirien amistat juntament amb R. Schumann. Musicalment l'estil i influència de Mendelssohn i Schumann queden evidenciades en les obres de Verhulst i tot i que el seu mestre va ser Mendelssohn, el seu ídol sempre va ser Robert Schumann.

En total va escriure una dotzena de cançons o Lieds, música de cambra, algunes obertures, una Simfonia en Mi menor i una sèrie d'obres sacres, entre elles, aquesta missa que va compondre l'any 1843. Aquesta és una missa solemne, per cor, solistes i orquestra. De fet, i abans que ell, cap compositor holandès havia escrit cap missa monumental. Estilísticament, ens recordarà les obres corals del seu mestre Mendelssohn, però també alguns passatges de la missa en Si menor de Bach. De fet, és una missa on podem identificar molts interlocutors entre ells, a banda de Bach i Mendelssohn, a Beethoven on la novena simfonia en devia ser un bon exemple per a compondre aquesta missa monumental. I al bell mig de la missa Verhulst hi col·loca un ofertori cantat a cappella i considerat una de les joies de la música coral de Verhulst. Sens dubte, un regal que el compositor ens introdueix en aquesta missa la qual, i sense discussió possible, és un dels magnífics i extraordinaris tresors corals de l'Holanda romàntica. I no us deixeu guiar per la pintura d'un Jesucrist apàtic i capcot, senzillament està expectant escoltant atentament aquesta obra monumental que Verhulst va dedicar a l'ofici catòlic i va deixar per a la història.

Monumental, llarga, emotiva i set passatges:

1. Kyrie - 6:58
2. Gloria - 18:48
3. Credo - 15:12
4. Offertorium Inclina Domine - 4:29
5. Sanctus - 5:07
6. Benedictus - 4:07
7. Agnus dei - 9:43

Ens la interpreta la Residentie Orchestra The Hague amb The Netherlands Concert Choir i sota la direcció de Matthias Bamert en aquesta primera gravació mundial.

Gaudiu i compartiu!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

Verhulst: Missa

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina