diumenge, 8 de gener de 2012

HOLZBAUER, Ignaz (1711-1783) - Missa en Do major

La verge resant, obra de Giovanni Battista Salvi da Sassoferrato, pintor italià del segle XVII

Ignaz Holzbauer (1711-1783) compositor austríac nascut a Viena. Fill de sabaters, es va dedicar a la música a esquenes del seu pare ja que aquest volia que acabés els seus estudis universitaris de Dret i Teologia. La música l'estudiava d'amagat i tanta era la seva devoció per aquest art, que el van reclamar com a instructor del cor de veus blanques de la catedral de Sant Esteve de Viena. I recomanat pel mestre de capella imperial J.J. Fux, Holzbauer va emigrar literalment i musicalment a Venècia, desconeixem si amb el beneplàcit del seu pare... Fos com fos, allà va conèixer ni més ni menys que a A.Vivaldi, T. Albinoni, B. Galuppi i A. Lotti i no content amb coneix-se'ls que, al cap de poc temps, va viatjar a Nàpols on va completar la seva formació amb N. Porpora i J.A. Hasse... poca broma. Per a qualsevol mundà, entrar en contacte amb tants artistes de fama internacional li causaria un mareig emocional, com a mínim, per a I. Holzbauer era un fet normal. Òbviament, tot ho hem de contextualitzar al seu temps històric. A Holzbauer tantes emocions el devien motivar, encara més, en la seva carrera artística de fet, hem de dir-ho, una carrera dedicada a l'òpera principalment, pel qual es coneix i admira. La seva fama al seu temps per a moltes de les seves obres l'hi van atorgar poder ser l'escollit pels càrrecs de mestre de capella de la catedral de Stuttgart i posteriorment per a la catedral de Mannheim, càrrec que ocuparia al llarg de més de 20 anys juntament amb el de director de la orquestra de Mannheim, la més admirada i respectada del seu temps a tot Europa.

Els seus últims anys de vida els va passar entre Mannheim i Munich i ja "jubilat", musicalment, de les seves obligacions professionals. La seva carrera és la d'un compositor representant del classicisme més pur i estilísticament semblant al de Leopold Mozart. Autor molt prolífic al seu temps, va escriure més de 200 simfonies, quartets, concerts, 15 òperes, 26 misses, 2 oratoris i més de 35 cantates... es diu aviat! Admirat per tots els seus contemporanis inexplicablement s'ha convertit en un desconegut a la nostra era. Feina serà nostra la de recuperar-lo i respectar-lo com, sens dubte, la seva música i obra mereix. Diumenge de gener, no gaire fred per l'efemèride en què ens trobem, ho celebrarem amb música d'església... i que no fugin els desconsiderats ateus, agnòstics o aprensius a tot allò eclesiàstic que si les misses les oficiessin amb aquesta música les esglésies bullirien d'activitat i de passió! Doncs això, una de les 26 misses que Holzbauer va escriure. Una obra escrita en la tonalitat de Do major on les oïdes afinades, o no, trobaran certes similituds amb les obres del gran i omnipresent Mozart.

Ens la interpreta la Johann Christian Bach Akademie Köln amb el St. Thomas Chorschule Wettenhausen, la Camerata Vocale Günzburg tots plegats i ben sincronitzats, que són molts, sota la direcció de Jürgen Rettenmaier.

Gaudiu i compartiu!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):


Ignaz Holzbauer (1711-1783) - Missa in C Major

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada