diumenge, 25 de desembre de 2011

CORRETTE, Michel (1707-1795) - Messe pour le temps de Noël (1788)

Ferdinand Theodor Hildebrandt - Weihnachtsabend (1840)
Obra del pintor Theodor Hildebrandt, pintor alemany (1)

Michel Corrette (1707-1795) compositor i organista francès nascut a Rouen. No en coneixem gaires detalls de la seva vida i obra. Pel que sabem, el seu pare també va ser, com ell, organista i compositor. La dita "de tal pare tal fill" sembla ser eminentment correcte en aquest cas. Bé, Corrette fou un artista francès principalment de ballets i divertiments. Tot i que també va escriure una llarga sèrie de concerts còmics, sonates per orgue, obres de cambra, cantates, oratoris i alguna missa, com aquesta que recuperem avui. La seva carrera la va fer, principalment, a París. Concretament en el càrrec d'organista del Col·legi de Jesuïtes de la ciutat, lloc que ocuparia des del 1730 fins al 1780, ni més ni menys que 50 anys! Abans de morir a l'edat de 87 anys va ocupar el càrrec d'organista del Duc d'Angulema. Com veiem, Corrette va poder gaudir, en viu i en directe, d'artistes com Händel, Bach, Vivaldi, Haydn, Mozart o Beethoven, entre moltíssims altres... es diu aviat! Doncs bé, l'efemèride d'avui és ideal per a recuperar una de les seves obres més desconegudes d'aquest artista francès. És una Missa de Nadal, ideal per il·lustrar la jornada d'avui. La peculiaritat d'aquesta grandiloqüent missa és que està escrita per a orgue, soprano i mezzosoprano. Fantàstica, dóna fe de la gran qualitat com a organista de Corrette en aquesta missa característica de l'escola d'orgue francesa. En essència, és prou contrastada i diferenciada de les grans misses clàssiques de molts dels contemporanis de Corrette.

Ens la interpreta Oliver Vernet a l'orgue, Anne Magouët soprano i Guillemette Laurens mezzosoprano.

Gaudiu i compartiu.... i Bon Nadal!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

9 comentaris:

 1. Merry Christmas, Pau!
  You've made me very curious with Corette. Do you have the complete cd?
  Best regards, Sasja.

  ResponElimina
 2. Thanks a lot, Pau! I will listen today...
  A Merry second Christmas Day to you! ( we have 2 Christmas Days).

  ResponElimina
 3. You're welcome!

  We too! Today is St. Stephen's Day! We celebrate with family!

  Greetings and Merry "second" Christmas Day!

  ResponElimina
 4. querido Pau, pero las obras no se pueden descargar?

  ResponElimina
 5. Muy hermosa,..!..me ha gustado mucho..ya se que escuchare para esta navidad...!!!
  sutil,tierna y preciosa pieza*
  gracias por compartir con nosotros !

  ResponElimina
  Respostes
  1. Una buena escusa para "celebrarla"! En cualquier caso, por Navidad habrán muchas novedades musicales interesantes relacionadas con estas fechas!

   Gracias!

   Elimina