dissabte, 26 de novembre de 2011

VORISEK, Jaclav Van (1791-1825) - Variations de Bravoure Op.14

Pierre-Auguste Renoir - Still Life with Bouquet (1871)
Obra de Pierre Auguste Renoir, pintor francès (1)

Jan Vaclav Vorisek (1791-1825) compositor bohemi del qual ja n'he parlat en relació a una de les seves obres sacres, una Missa en Si bemoll major d'estil i caràcter clàssic que ens recordava les grans misses solemnes escrites per Mozart o Haydn entre molts altres. Vorisek va viure a cavall d'Àustria i Bohèmia. Fascinat pel classicisme de Mozart però també per les innovacions melòdiques de Schubert i sobretot de Beethoven, va creure necessari imposar aquestes innovacions a les seves obres per a piano. Reconegut per la seva música de transició entre períodes musicals, dóna un aire i un toc bohemi a les seves obres amb melodies més pròpies dels paratges freds i rigorosos de l'Europa de l'Est que no pas de l'Europa vienesa o italiana. De fet, algunes de les seves melodies de la obra que recupero avui d'aquest artista bohemi ens recordaran, si afinem la oïda, a un altre compositor que de ben segur un dia escoltarem, Jakub Jan Ryba. Doncs bé, la obra seleccionada són unes Variacions de "bravoure" per a piano i orquestra amb el títol de "Bravoure" que podríem traduir com a "valentia", potser subtilment per dir-nos que el compositor va ser prou valent per innovar amb noves melodies procedents dels freds paisatges orientals. Sens dubte, és una obra de gran bellesa que fa justícia a un compositor que, tot i viure pocs anys, va ser un dels grans tot i les poques obres que avui dia podem tenir el plaer d'escoltar.

Ens les interpreta la Prague Chamber Orchestra sota la direcció d'Ivan Parík, amb Boris Krajný al piano i tenen una durada total de 14:09 minuts.

Gaudiu i compartiu!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

BIOGRAFIA: Jan Václav Hugo Voříšek (Vamberk, 11 de maig, 1791 - Viena, 19 de novembre, 1825) 
AMAZON: Vorisek: Symphony in D Major / Variations De Bravoure / Introduction & Rondeau Brillant
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Vorisek: Symphony in D Major / Variations De Bravoure / Introduction & Rondeau BrillantTant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris: