dijous, 20 d’octubre de 2011

SAMMARTINI, Giovanni Battista (1701-1775) - Beatus vir (c.1765)

Giovanni Battista Tiepolo - Two angels in flight
Obra de Giovanni Battista Tiepolo, pintor italià.


Giovanni Battista Sammartini (1701-1775) compositor i organista nascut a Itàlia. De pares francesos emigrants al país veí, va viure en contacte amb la música ja des de ben petit. La seva vida és un viatge entre períodes musicals. D'estil barroc, la temàtica de les seves primeres obres fou religiosa, fet que l'hi va donar molta fama a la Itàlia de principis del XVIII. Ara bé, progressivament el seu estil va anar evolucionant, tot convertint-se, sense voler-ho, en un clar precursor de la simfonia clàssica posterior d'Haydn. Si com hem dit els primers anys els va dedicar a la música sacra, principalment, va ser entorn l'any 1730 que es va dedicar més de ple a la música instrumental tot escrivint nombroses simfonies, concerts i obres orquestrals, tot en relació als nous cànons i models sorgits de les noves tendències musicals que dotaven de més importància a la orquestra. Mestre del més que famós Christoph Willibald Gluck, gran compositor operístic. De fet, Sammartini també va dedicar una gran part del seu temps a escriure òperes. Al llarg de la seva vida, la seva música va evolucionar molt, ara bé, tot ho va fer des d'Itàlia i, principalment, des de Milà, ja que biogràficament no es coneixen viatges més enllà de fronteres italianes.

La seva fama, no obstant, traspassava fronteres i a Itàlia va coincidir en el temps i espai amb Boccherini, J.C. Bach, Quantz (mestre flautista de Frederic II el Gran) o els Mozart (para i fill). Per tant, tot i que la seva trajectòria i obra no és prou coneguda al nostre país, ens trobem davant d'un dels grans mestres de la música. I és reconegut com el principal innovador en l'estil simfònic que, com hem dit, va influir i de quina manera al gran mestre Haydn tot i que ell ho negaria sempre. La seva obra és molt extensa i prolífica, més de 70 simfonies, concerts, trios, sonates i en total més de 450 obres tot i que, malauradament, la majoria d'elles perdudes per sempre, sobretot les seves òperes, cantates i música sacra. Tant parlar de les simfonies de Sammartini i la obra d'avui és un motet religiós, del qual en prou feines n'he comentat res. Doncs bé, aquesta obra seleccionada és un d'aquells tresors que tant costa de trobar en l'immens repertori musical actual. És un Beatus Vir en Re major per a solistes, cor i orquestra. És un salm religiós que podrem trobar en forma de poema a la Bíblia. No dic res més, que parli la música i com he dit, un tresor.

1. Beatus vir - 5:59
2. Exortum est - 7:25
3. In memoria aeterna - 3:48
4. Gloria - 2:33
5. Sicut erat - 3:48

Ens l'interpreta I Barocchisti amb el cor i solistes de la Radiotelevisione Svizzera sota la direcció de Diego Fasolis i té una durada total de 23:33 minuts.

Gaudiu i compartiu!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)

SPOTIFY: No disponible

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: