dijous, 27 d’octubre de 2011

FARRENC, Louise (1804-1875) - Symphony No.3 (1847)

Félix Vallotton - Le bouquet (1922)
Obra de Félix Vallotton, pintor suís.

Louise Farrenc (1804-1875) compositora, pianista i professora francesa nascuda a París. Extraordinària pianista i compositora a la seva època ha quedat, de forma inexplicable, totalment oblidada al nostre temps. Alumne de piano de Senora Soria, deixeble de Muzio Clementi va estudiar, posteriorment, amb dos grans mestres en l'art del piano, Ignaz Moscheles i Johann Nepomuk Hummel. La composició la va perfeccionar amb un altre gran mestre, Antonin Reicha. Ens trobem davant d'una alumna molt privilegiada que va conviure i va treballar amb una generació fantàstica de grans genis romàntics. Fins als anys 30, la seva obra fou exclusivament escrita per a piano, en múltiples formes, variacions, sonates, etc. A partir d'aquests anys va començar a escriure obres orquestrals i de cambra sent tanta la seva fama que l'any 1842 fou nombrada pianista en el prestigiós Conservatori de París, càrrec que ocuparia al llarg de trenta anys. Ara bé, en els cercles musicals francesos i sobretot al llarg del segle XIX, un compositor, per molta música instrumental que escrivís, passaria a l'oblit si no escrivia una o vàries òperes, gènere molt popular a la França romàntica. Aquest fet explica el per què del poc renom, més enllà d'àmbits acadèmics i professionals, de L. Farrenc tot i la enorme qualitat de la seva obra. De ben segur, el fet de ser dona tampoc l'ajudava gaire en el context social de l'època. Potser, si hagués escrit alguna opera o ballet hagués estat més coneguda per al públic generalista que, com passa avui dia, no era gaire propens a escoltar obres de compositors "desconeguts". Doncs bé, en honor a aquesta gran compositora que, gràcies a l'esforç i dedicació d'intèrprets i musicòlegs, podem recuperar i escoltar als nostres dies, he triat una de les seves obres orquestrals, la seva tercera simfonia. Un simfonia brillant pròpia de grans compositors romàntics que ens recordarà passatges de la obra orquestral de M. Clementi o fins i tot de les simfonies de R. Schumann. Gran interpretació, és una obra dividida en quatre moviments:

1. Adagio allegro - 8:54
2. Adagio cantabile - 9:29
3. Scherzo vivace - 5:50
4. Finale allegro - 6:39

Ens la interpreta la Hannover Radio Symphony Orchestra sota la direcció de Johannes Goritzki i té una durada total de 30:54 minuts.

Gaudiu i compartiu!

PD: Dedicada a la meva mare que avui fa anys... Si la veieu feliciteu-la!!!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)

BIOGRAFIA: Louise Farrenc (París, 31 de maig de 1804 – 15 de setembre de 1875)
AMAZON: Farrenc: Symphony No. 1 Op. 32 in C Minor / Symphony No. 3 Op. 36 in G Minor
CPDL: No disponible

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: