dimecres, 26 d’octubre de 2011

BRIXI, Frantisek (1732-1771) - Sinfonia & Concerto

Eduard Gurk - Die Krönung Kaiser Ferdinands 1 im Dom zu Prag (c.1838)
Coronació del Rei Ferran V de Bohèmia l'any 1836 a la catedral de St. Vit, obra d'Eduard Gruk, pintor austríac del segle XIX

Frantisek Brixi (1732-1771) compositor txec nascut a Praga capital de l'antiga Bohèmia territori que, per mèrits propis, ja n'he parlat sovint en aquest bloc. I no és per menys tot i que potser actualment no és gaire conegut musicalment, al segle XVIII era un dels centres musicals per excel·lència. Organista, va treballar com a mestre de capella de la Catedral gòtica de Sant Vit a Praga. Prolífic compositor amb més de 290 composicions catalogades, la seva obra és principalment religiosa, amb misses, motets, oratoris, etc. També va escriure molts concerts d'orgue, obres de cambra i algunes simfonies, com la que avui recuperaré. La seva música fou molt apreciada al seu temps, sobretot a territoris bohemis on es tocava i representava amb regularitat i admiració. El seu estil és propi de l'època amb ritmes melòdics frescos i un ús dinàmic i efectiu de la instrumentació. En aquells temps, trobem compositors prou coneguts i respectats com J. Stamitz,   la família Benda, L. Kozeluch, J. Myslivesek, J.B. Vanhal o J.D. Zelenka. Per tant, no en va, en parlem tant d'aquesta zona geogràfica tant prolífica quantitativament, però sobretot, qualitativament. Doncs bé, de F. Brixi he recuperat una simfonia en la tonalitat de Re major. Crec que pel dia que fa avui, assolellat i lluminós, que millor que una bona simfonia clàssica, de línies clares i amb bones dosis d'alegria per començar bé un bon dimecres de tardor. Dividia en tres moviments característics:

1. Allegro molto - 3:20
2. Andantino - 3:24
3. Allegro molto alla breve - 2:00

Ens la interpreta la Czech Chamber Philarmonic sota la batuta de Vojtech Spürny i té una durada total de 8:44 minuts.

Gaudiu i compartiu!Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

BIOGRAFIA: František Xaver Brixi (January 2, 1732 – October 14, 1771)
SPOTIFY: Czech Chamber Philharmonic – Baroque Bohemia & Beyond Vol.3Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. Si arriva a fer una sinfonietta acaba abans de començar.. :-) El final m'ha deixat una mica tallat, pero molt be...

    ResponElimina
  2. Si ja ho pots dir, en aquella època les simfonies eren curtes, molt curtes...

    ResponElimina